Óriásrókát kergettek Angliában

2012-03-07 07:57:00 szorenyi.p

hírkép

Rekordméretű, 140 cm hosszú és 17 kilós súlyú rókát lőttek Nagy-Britanniában, a rókavadászat hazájában, amivel hivatalosan is elejtették az országban valaha látott legnagyobb méretű ravaszdit.



Egy aberdensheere-i gazda megelégelte a bárányait tizedelő, ólálkodó rókákat, és megkérte egy veterán vadásztársát, hogy az éjszakai lesről lőjön ki néhányat a vadak közül. Legnagyobb meglepetésükre az elejtett ragadozó jóval nagyobb volt, mint azt egy átlagos fajtabelitől várni lehetett.

A kilőtt róka háromszor annyit nyomott, mint az átlagos fajtársai, puszta méretét tekintve pedig egy gyermekre már kifejezetten veszélyt jelenthetett volna. Az őt elejtő 69 éves vadász is mindössze 25 centivel volt magasabb az állat hosszánál.

Elemzők természetesen már most tudni vélik, minek köszönhető a rekordméret. Anglia-szerte egyre több rókát vonz a városok közelébe az eldobált emberi hulladék, ami könnyű zsákmányt jelent a vadaknak. A túltáplált és urbanizált állatok ezután óhatatlanul is szembekerülnek az emberrel, ahogyan arra most is sorkerült.

(Tóth Ákos)