A kőbe zárt időjárás

2012-03-05 08:19:00 szorenyi.p

hírkép

Szép környék, de a festői tó partján van még 6-7 hasonló falucska. Mitől lesz a mienk különleges - töprenghettek az ausztriai Steindorf elöljárói. Valami különlegesség kellene és kipattant, pontosabban lepattant az ötlet. Egy méretes kődarab, amelyik egy láncon lóg.



A banalitás, ha kellően egyszerű, akkor már jó. Hiszen ki gondolná, hogy egy szürke kődarab helyettesíteni tud egy békát. Tudják azt a fajtát zöldhátút, amelyik ha szép idő várható, akkor felmászik a létrán, esőnek elbújik, a viharban pedig megdöglik, hiszen az üvegkalickáját lefújja a szél és összetörik.

Nos, Ossiachersee partján fekvő falucska egyik utcáján különös meteorológiai állomás fogadja a sétálókat. A település határában levő hegyekből származó kődarab lóg egy láncon, faragott faállványon rögzítve. messziről csalogatva a turistát, nézz meg, ilyet még nem láttál. Valóban, minek lógatnak naphosszat egy amúgy tökéletesen érdektelen szikladarabot. Nos, az időjárásra figyelmeztet neme népi egyszerűséggel.

A német feliratok olyan bölcsességeket tartalmaznak, hogy azt mondja: ha fehér a kő teteje, akkor havazik, ha árnyék van a kő alatt, akkor süt a nap, ha nedves a teteje, akkor bizony esik az eső, nő és, ha nem látnád a követ, akkor bizony ködös az idő. A helybéliek azonban nem aprózták el ennyire. Gondoltak még a szélviharra és a földrengésre is. A kérdés már csak az, hogy utóbbi esetén ismét felállítják ezt a vicces építményt? Erre ugyan emberemlékezet óta nem volt példa, mármint a földmozgásra, de az óvatos osztrák mindenre felkészül.