Kambodzsai szoborról alkudoznak

2012-03-03 17:21:00 szorenyi.p

hírkép

Egy magyar műgyűjtő, Zelnik István vásárolná meg az amerikai Sotheby?s aukciósház tulajdonában lévő kambodzsai kőszobrot, hogy utána visszaadományozza azt az országnak. A magyar üzletember már tárgyal az aukciós házzal.



A 2-3 millió dollár értékűre becsült homokkőszobor már korábban is szerepelt az aukciósház kínálatában, azonban akkor a dél-kelet ázsiai ország kormánya arra kérte az amerikai belbiztonsági minisztériumot, hogy vizsgálja felül a tranzakciót. Miután erre sor került, az árverésre nem került sor.

A szobrot egy európai műgyűjtő kínálja eladásra, azonban eredete tisztázatlan. Állítása szerint még Londonban vásárolta, 1975-ben, Zelnik szerint pedig korábban a háború sújtotta térségből tulajdoníthatta el valaki. A szobornak létezik egy párja is, amit egy amerikai múzeumban őriznek. Ezek meglehetősen értékes leletek, hiszen Kambodzsa a kilencvenes években betiltotta műkincseinek külföldre szállítását.

Zelnik jelenleg is tárgyalást folytat az aukciósházzal, és akár a jelenleg a tulajdonában lévő tárgyakból is hajlandó árverést szervezni, hogy megvásárolhassa a szobrot. Zelnik a Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum tulajdonosa, és korábban is adományozott már vissza a kambodzsai kormánynak külföldre rabolt műkincseket. Szerinte a jelenlegi, akár három millió dollárig is felmenő ár irreális, de mindent megtesz a sikerért.

(Tóth Ákos)