Horror a klasszikus mesékben

2012-02-18 06:55:00 szorenyi.p

hírkép

Az angol szülők egyharmada úgy tapasztalta, gyermekéből rossz érzéseket váltanak ki a klasszikus mesék, így a Hamupipőke, vagy a Piroska és a farkas. Egynegyedük már nem is hajlandó csemetéjét ilyen lelki tehernek kitenni, ezért elalvás előtt nem olvas fel ezek közül az alkotások közül.



A Daily Telegraph felmérése szerint az angol szülők egy része rengeteg kivetnivalót talál a mára klasszikussá érett mesékben. A Jancsi és Juliskát sokan túlságosan horrorisztikusnak találják, ami rémálmokat idézhet elő a gyermekeknél, míg a Hamupipőke a lányoknak sugall téves képzeteket a nők társadalmi szerepéről.

A Piroska és a farkas szintén rémisztően hat, míg a Hófehérke és a hét törpe esetében magának a ?törpe? szónak az alkalmazása zavaró. Furcsa mód még Az égig érő paszuly is a kritikák össztüzébe került, miután az angol anyukák szerint túlságosan is elszakad a valóságtól, és veszélyezteti a gyermekek realitásérzékét.

A mesékkel szemben felmerülő kritikák nem új-keletűek társadalmunkban. Korábban a távol-keleti rajzfilmek ellen indult szülői hadjárat Európa-szerte, miután a televíziók félreértelmezték azokat, és gyerekműsorként vetítették őket, holott a japán készítők ezeket komoly mondanivalóval bíró, inkább felnőtteknek szóló alkotásokként készítették el.

Ezzel szemben a jelenkor kereskedelmileg sikeres, javarészt már számítógépes animációval készült meséi ellen általában nem emelnek kifogást, pedig humoruk, szóhasználatuk és mondanivalójuk sokszor a felnőtteket célozza meg a gyerekek helyett.