Brad Pitt megmenekült a magyar nyomozóktól

2012-02-09 15:36:00 szorenyi.p

hírkép

Nem állapítható meg büntetőjogi felelősség a Brad Pitt amerikai színész főszereplésével Budapesten forgatott filmhez Magyarországra szállított fegyverekkel kapcsolatban - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda, ezért megszüntették az eljárást.



Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója tavaly október 10-én sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy egy vecsési vámszabad területen csaknem száz éles lőfegyvert, egyebek mellett katonai sorozatlövőket, gépfegyvereket, géppuskákat, kézi lőfegyvereket és távcsöves puskákat foglaltak le, amelyek Londonból érkeztek repülővel két nappal korábban a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre, és az ügyben az NNI nyomozást indított.

Gajdos Béla fegyverszakértő, akit a Budapesten készülő film stábja a forgatáson használni szándékozott fegyverek biztonságos kezelésével és az ehhez kapcsolódó ügyintézéssel bízott meg, a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva az MTI-nek akkor azt mondta: rendőrségi engedéllyel hozták az országba a fegyvereket, és mivel a fegyverek tulajdonosa angol, az angol jognak megfelelően hatástalanították őket, így mindegyik csak vaklőszerrel volt működtethető, és a magyar rendőrök alakították át őket élessé.

Az NNI akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar szabályozás sokkal szigorúbb az angolnál, mivel filmforgatáson csak hatástalanított vagy kizárólag ilyen célra készült, úgynevezett színházi fegyverek használhatóak, és a fegyverek Magyarországra történő behozatalának szervezésekor nem vettek figyelembe az angol és magyar szabályozás között jelentős különbséget.

Az NNI azért szüntette meg az eljárást, mert a vámszabad területre érkezett fegyvereket még az előtt lefoglalták, hogy "birtoklásukra jogosultsággal nem rendelkező szervezet vagy személy" átvette volna őket, így büntetőjogi felelősség nem állapítható meg. A lefoglalt fegyvereket átadják a tulajdonosnak, hogy elszállítsa őket Magyarországról.

 



A fegyverek elkobzásának híre bejárta világsajtót.