Hidegrekordok Csehországban

2012-02-06 19:12:00 j.protic

hírkép

Tombol a szibériai hideghullám Csehországban. Hétfőre virradó éjszaka az ország 178 mérési pontja közül 93-ban mutattak ki rekordértékű hideget - közölte Prágában a Cseh Meteorológiai Intézet .



Petr Dvorák szóvivő szerint a legnagyobb hideg a cseh-osztrák-német határon fekvő Sumava-hegységben volt. Kvilda településen hétfő reggel mínusz 39,4 fokot mutatott a hőmérő. Mint a Mediafax cseh hírügynökség közölte további hat-nzolc helyen mértek mínusz 3O fok alatti hőmérsékletet. A "legmelegebb" időjárás a cseh-lengyel határhoz közeli Beszkidekben volt. A hegységben lévő mérőállomás csak mínusz 13,4 Celsius fokot regisztrált. Prágában hétfőn kora reggel mínusz 19-20 fokot mértek.

A múltban Csehországban a legnagyobb hideget 1929-ben, az osztrák határhoz közeli Ceské Budejovicében mérték, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 42,2 Celsius fokra süllyedt - mondta az intézet szóvivője. Csehország leghidegebb pontjának a Kvilda települést tartják. Dvorák szerint 1929-ben a Kvildán még nem volt meteorológiai állomás. Számításai szerint akkor ott mínusz 50 Celsius fok lehetett.

Meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívüli hideg idő még mintegy két hétig tart, s nem kizárt, hogy február közepén az éjjeli hőmérséklet még tovább süllyedhet. "Számos helyen éjjel akár mínusz 40 Celsius fok is előfordulhat" - mondta Dvorák.

A rendkívüli fagyok komoly gondokat okoznak a a közlekedésben, sok helyen megrepedeztek a vasúti sínek, illetve befagyott a gázolaj az autókban.

Horrorfilme beilló jelenet színhelye volt a nyugat-csehországi Chodov városa , ahol egy 14 éves fió virtuskodásból megnyalta a közlekedési táblát, ám a kemény hidegben nyelve hozzáfagyott a táblához.A tűzoltókat kellett segítségül hivni, és csak nagy nehézségek árán, a tábla felmelegítésével sikerült megszabadítani a fiú nyelvét az útjelzőtöl...