A Balatonnál örülnek a fagynak

2012-02-04 08:07:00 szorenyi.p

hírkép

Szombat reggel 8.15 perckor érte el az első hófelhő Budapestet. Ekkor kezdett szállingózni a hó a XVIII. kerületben. A Facebookon az önkéntes hófigyelők folyamatosan tájékoztatnak a "frontvonalról". Délen már 25 centi esett. Egy biztos, a nádvágók örülnek a fagynak.



Miközben tehát az országban mindenki a havazást várta, ki örömmel, ki bosszúsán, kiderült, hogy a balatoni nádvágók már nagyon várták a hideg időt.

Jókor jön a Balaton vastag jégborítását hozó hideg a nádaratáshoz; a jövő hét elejétől várhatóan már a munkagépeket is elbírja a jégpáncél, ami lehetővé teszi, hogy határidőre végezzenek a szerződéssel lekötött 80 hektárnyi nádas teljes betakarításával - tájékoztatta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője az MTI-t.

A szokatlanul enyhe januárban még tartani lehetett attól, hogy a leszerződött mennyiségnek csak egy részét tudja learatni az a három vállalkozás, amely pályázati úton 80 hektárnyi terület betakarításához nyert lehetőséget. A szárazföldről is elvégezhető munka-szakasszal eddig a kijelölt területeknek mintegy negyedét tudták learatni.

Az Időkép folymatos hófigyelője, facebookos hozzászólásokkal itt.