Hernyót az éhezőknek

2012-01-14 11:22:00 szorenyi.p

hírkép

Aki járt már Ázsiában az tudja, hogy a piacokon csemegének számít az olajban sült bogár, rovar. Mondjuk, európai gyomornak furcsa, sőt undorító, de a helybéliek egy része szívesen fogyasztja. Ráadásul rendkívül tápláló étel, ami egyben egészséges is. Most már az ENSZ is így gondolja.



Gilisztát, hernyót, szarvasbogarat, szöcskét, tücsköt, pókot, hangyát vagy lepkét kér a kedves vendég ebédre? Akármilyen undorító is ez a menü, az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete, a FAO szerint a proteinben igen gazdag csúszómászók, rovarok és bogarak jelenthetnek megoldást a világ élelmezési gondjaira ? számolt be a Latimoport.hu.

A FAO napokban közzé tett tanulmánya szerint jelenleg is naponta fogyasztanak különböző bogarakat és rovarokat a világ számos pontján: Afrika 36 országában 527 fajta kerül az ,,asztalra,, Ázsiában 29 ország eszik belőlük, és Latin Amerikában 23 nemzet eledele között vannak a fent említettekből.

A rovarok jobb minőségű proteint és zsírokat tartalmaznak, mint a szokásos állati eredetű húsok, sőt még ebből a szempontból a halakat is maguk mögött hagyják ezek a kisméretű élőlények. Éppen ezért javasolható azon milliók számára, akik krónikus alultápláltságtól vagy egyenesen az éhezéstől szenvednek.