Furcsa tél, virágzik a mimóza Szegeden

2012-01-14 12:11:00 szorenyi.p

hírkép

Virágzik a mimóza Szegeden, a tudományegyetem füvészkertjének egyik melegházában. A parfümös illatot árasztó virágokban előreláthatólag február közepéig gyönyörködhetnek a látogatók.



A mediterrán éghajlatot kedvelő növények az év első két hónapjában kis sárga bolyhokból álló, kellemes, finom illatot árasztó bugáikkal kápráztatják el a kert látogatóit. Az ezüst akáciának is nevezett növény immár két példányát nevelik nyáron szabad ég alatt, télen - fagyérzékenysége miatt fóliasátorban a botanikus kertben. A körülbelül harmincéves, öt méter magas példány mellé tavaly érkezett egy fiatalabb, jelenleg még dézsában fejlődő növény.

Természetes élőhelyén a mimózafa akár harmincméteresre is megnő, a Szegeden látható idősebb példány azonban jóval alacsonyabb, s fiatal korában a törzsét is megdöntötték kissé, hogy beférjen a fóliasátorba - írja a hirado.hu.

A mimózafa mindenféle kezelés, hajtatás nélkül kezd el virágozni január elején, ezért kedvelt a kertészek körében is. Nizzában, Dubrovnikban és Kotorban ilyenkor virágkarneválokat és bálokat tartanak az év első virágainak tiszteletére, hogy megköszönjék azt a jelképes napsütést, amelyet különös szépségű, sárga virágok hoznak a szürke, téli időjárásba.