Jönnek az oroszok!

2011-12-29 13:52:00 j.protic

hírkép

Karácsony óta igazi nagyüzem van Szlovákia leglátogatottabb régiójában, a Magas Tátrában. A szállodák fokozatosan megtelnek az orosz és ukrán vendégekkel.



A magas tátrai szálloda és étteremtulajdonosok által csak arany hétnek nevezett időszak a karácsony utáni napokban kezdődött és egészen január hatodikáig, Három királyok napjáig tart...Ilyenkor a szállodákban szinte kizárolag csak az orosz vagy az ukrán nyelvet lehet hallani..A legtöbben repülőkön érkeznek, de vannak akik egyénileg, autókkal sőt buszokkal is vállalják a hosszú utat.

Az orosz vendégek már hagyományosan a szlovákiai oriáshegységben ünneplik az Óoév búcsuztatót és a pravoszláv orosz karácsonyt. A poprádi repülőtéren december 26 óta szinte egymás után szállnak le az oroszokat, na meg az ukránokat szállító különrepülőgépek. A vízumkényszer ellenére az orosz és az ukrán látogatók száma az ünnepek idején az idén is meghaladja a 3O ezret. Az idegenforgalmi szakmában vállalkozók és dolgozók különösen örülnek ennek az időszaknak, hisz bevételeik az év más időszakához viszonyítva megsokszoródnak. Szükség van a plusszbevételnek, hisz egézébe véve a 2011-es idényben a becslések szeint 15-20 százalékkal csökkent a forgalom.

Az oroszok nagyon kedvelt vendégek a tátrai szállodákban és éttermekben, nagyvonalúan költekeznek és búsás borravalót adnak..Igaz kicsit hangosak, gyakran túlzásba viszik a vodka meg a pezsgő fogyasztását, de ez aligha zavar valakit..Az oroszok, saját elmondásuk szerint nagyon szeretnek a szlovákiai hegyekbe járni, jól érzik magukat a szláv közegben és még nyelvi problémáik sincsenek, könnyen megértettik magukat a helyiekkel Vannak akik egymás után tizedszer töltik ugyanozon a helyen az ünnepeket...

...Ilyenkor hazai vendéget alig látni a hegyekben, legfeljebb csak azokat, akik csak egy napra érkeznek a sípályákra. Minden túlságosan drága a hazai pénztárcának, még a büfékben is felemelik a frissitő árát, hisz a z oroszok úgyis mindent kifizetnek... A Magas Tátrában jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, közvetlenül karácsony előtt helyezték üzembe Tátralomnicon az új hatüléses sífelvonót s kiszélesítették a lesiklópályákat is.