Új rádiók jönnek Budapesten

2011-12-21 06:26:00 szorenyi.p

hírkép

2012 tavaszától várhatóan új rádióadók jelennek meg Budapesten. A 89,5-ös frekvencián a Juventus helyett a Prodo Voice Stúdió Műsorszolgáltató Zrt., a 95,3-on a Klubrádió helyett az Autórádió, a 103,9-en a Rádió 1 helyett a Juventus sugározhat műsort.



A Médiatanács a három budapesti kereskedelmi frekvenciára 2011 júliusában tette közé pályázati felhívásait, kevesebb kötöttség, több magyar zene mottóval. Augusztus 30-án az érdeklődők a három jogosultságra összesen 20 pályázati ajánlatot nyújtottak be, ez rendkívül nagy érdeklődést jelent. A formai és tartalmi vizsgálatok után végül 16 pályázati ajánlat maradt versenyben. Az NMHH hivatalának előterjesztése alapján a Médiatanács december 20-án döntött a három nyertes ajánlatról.

A tájékoztatás szerint a pályázati felhívások kiemelt célja volt a hatékony gazdálkodás az állami tulajdonú frekvenciákkal. A három nyertes pályázó az eredeti, "kikiáltási árnál" jóval magasabb díjajánlatot tett, átlagosan több tízmillió forinttal ajánlottak többet, mint a pályázati felhívásban szereplő kiindulási összeg. Az ezen szempont alapján hozott döntést az egyértelműen közéleti-politikai műsort sugározó, baloladali értékeket valló Klubrádió sérelmezi.

A három körzeti kereskedelmi frekvencia pályázata az elbírálás szempontjai alapján megegyezett: összesen 72 pontot lehetett szerezni. 20 pont járt akkor, ha a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok aránya az éjszakai órák nélkül meghaladja naponta a 25 százalékot. 10 pont járt, ha a zenei műsorszámok aránya a teljes műsoridőnek több mint 60 százaléka, és további 10 pont, ha a zenei műsoridőn belül több mint 40 százalékban magyar zenét sugároz a rádió.

A műsorterv szubjektív megítélésére további 12 pont volt adható. 3 pontot ér a médiaszolgáltatási tapasztalat és 2 pontot a kiegészítő médiaszolgáltatás vállalása. Az MTI értesülései szerint a Klubrádió mindhárom kategóriában maximális pontszámot kapott. A legmagasabb médiaszolgáltatási díjajánlat 15 pontot ért.