Átadták a Margit hidat

2011-12-20 17:28:00 V.J.

hírkép

Végre hivatalosan is elkészült a Margit híd rekonstrukciója. A csodálatos fekvő Eiffel-tornyot (bizony, azt mintázza) Tarlós István adta át a fővárosiaknak.



A 135 éves híd ismét a régi pompájában ékeskedik. A jeles évfordulóra nem is kaphatott volna szebb ajándékot, mint a csodálatos fényruhát, melyet a Duna partján sétálók százai örökítettek meg fényképezőgépeikkel.

A hídavatáson természetesen volt forralt bor és forró tea is. Ahogyan a szervezők elmondták, pontosan 135 liternyi. Fogyott is bőségen belőle, hiszen a csípős decemberi napsütésben sokszázan voltak kíváncsiak a Margit híd pompájára. Sokan nézték meg a fotókiállítást, melyből kibontakozott a híd mozgalmas története.

Az biztos, hogy ennél elegánsabb, - mondhatni párizsi divat szerint öltözött - hídja kevés fővárosnak van. Tarlós István főpolgármester személyes emlékei tették még bensőségesebbé az eseményt a csodálatos Zsolnai majolikával díszített budai pillér aluljárójában. A híd nemcsak megújult, de eredeti formáját kapta vissza. Olyan, mint a múlt század 10-es éveiben lehetett.

A hídszerkezet óarany színben pompázik és az építészeti elemek is visszanyerték régi fényüket. Az eredeti tervrajzok hiányában fényképek és rajzok alapján készültek el a hídpilléreket díszítő szobrok, címerek, kandeláberek, melyek egykor a Margit híd díszei voltak. A műemléki rekonstrukció keretében az eredetinek megfelelő, korhű lámpaoszlopokat helyeztünk el a hídon, és újraöntötték a híd másfél kilométer hosszú korlátját is. Újjáépítettük a középpillér mellvédjeit, visszaállították a régi sárkánydísszel ellátott oszlopokat, obeliszkeket is. A középpilléren újra látható a magyar történelmi címer és a kőpárnára ültetett díszes korona. Vasöntödében, eredeti minták alapján öntötték újra a rostáloszlopokat, a középpillérek öntöttvas szárnyas kiméráit, a korhű lámpavasakat, valamint a villamos felsővezetékeit tartó míves oszlopokat.

A rekonstrukció során új díszkivilágítást is kapott a híd, melynek felkapcsolására Tarlós István főpolgármester mai napon engedélyt adott. A pilléreket, a kereszt alakú vasidomokat és az összekötő íveket megvilágító fehér fény tökéletesen kiemeli a híd szépségét. A lámpatestekkel nemcsak az útszerkezet alatti vasszerkezetet világítják meg, hanem a meder- és parti pilléreket, valamint a mederpilléreken lévő szobrokat is.

A 135 éves Margit híd műemléki rekonstrukciója 26 milliárd forintból valósult meg, melyből 6 milliárd forint az Európai Unió támogatása. Ennek köszönhetően a híd nemcsak visszanyerte régi fényét, de a felújítás után XXI. századi színvonalon szolgálja a főváros közlekedését.

A felújítási munkákból még néhány apró lépés maradt a 2012-es esztendőre is. Ekkor készülnek el a Jászai Mari téri gyalogos átkelőhelyek, a budai oldali vágányszéthúzás és a margitszigeti lehajtó egy szakasza.

A projektmenedzsmentet az új városvezetés döntése alapján a Budapesti Közlekedési Központ végezte.

A rendezvény végén aztán mindenki nosztalgia-villamosra szállt, hogy az örökifjú Margit híd két pillére között élvezze az újjászületett csodát.