A csodáspók hímjei átverik szívük hölgyét

2011-11-28 12:56:00 superadmin

hírkép

A csodáspók hímjei szívesen folyamodnak trükkhöz, ha szexről van szó - a nőstények azonban gyorsan kiszimatolják a csalást, mint azt dán és uruguayi kutatók kiderítették.



Maria Albo, a dániai Aarhusi Egyetem kutatója és csapata fiatal csodáspókokat (Pisaura mirabilis) gyűjtöttek, és neveltek fel laboratóriumban. A faj jellegzetessége, hogy a hímek választottjukat pókfonálba göngyölt ajándékkal lepik meg. A csomag tartalma általában egy légy vagy más fehérjedús rovar.

Egyes hímek azonban csak növényi maggal állítanak be vagy egy csinosan bebugyolált, de már általuk kiszívogatott rovartetemmel. A kutatók azt vizsgálták, milyen hatást érnek el ezek az álajándékok. A hímek egy részét fehérjedús falatokkal látták el, a többiek csak üreges virággubót, gyapjúpamacsot, már kiszívott házi legyet vagy semmit sem kaptak - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Miután a nőstényekre szabadították őket, a következők derültek ki: a hímek közül néhánynak nyilvánvalóan nem esett ínyére a csalás, így inkább ajándék nélkül próbált szerencsét. Ez igencsak hátrányukra vált, ugyanis a portéka mivoltától függetlenül sikeresebbek voltak azok, akik nem üres kézzel érkeztek.

Az azonban, hogy mennyi idejük volt spermiumaik átjuttatására, egyértelműen a hozomány minőségétől függött. Miután a nőstények kicsomagolták azt, és nem fehérjedús koszt várta őket, gyorsan elmúlt a szerelem - írták a kutatók a BMC Evolutionary Biology című szaklapban.