Sétáló utca az Andrássy út helyén?

2011-11-27 09:40:00 szorenyi.p

hírkép

A világ fővárosaiban a nagy sugárutak funkcióit átértelmezték. Már nem az autós forgalom az első. Párizsban és Berlinben is a gyalogosok, az üzletek lettek az elsők. Budapesten még csak meghökkentő tervek készülnek az Andrássy út átalakítására.



Az Andrássy út és a Körút régen nemcsak főút volt, de egyben korzó is. Az emberek kimentek sétálni, "korzózni", betértek a kávéházakba, leültek a teraszokra, esetleg vásároltak valamit. A Városépítő blog szerzője szerint ismét múzeumok, vendéglátóhelyek, és szállodák fogják gazdagítani az Andrássy út kínálatát. Ezért az egész sugárút arculatát át kellene szabni.

Az Oktogontól a ligetig tartó külső szakaszokon a jelenlegi kialakítás 2x2 sávos főút kétoldali szervizúttal, ami 1 sáv + 1 parkolósáv. Ez összesen 8 sávot jelent, ami egyértelműen felesleges. Az egyik lehetőség a szervizutak sétánnyá alakítása, ami lényegében a járdák kibővítését jelentené. Ezt a megoldást alkalmazták a Champs-Élysées átépítésénél is. Egy másik lehetőség, a sétányok középre telepítése. Ebben az esetben a szervizutak helyre kerülne a főút, a jelenlegi főút pedig széles sétánnyá alakulna. Ez a megoldás a berlini Unter den Lindenhez, vagy a barcelonai Avinguda Diagonal átalakításának terveihez hasonlít. A sétányok középre telepítésével, jelentős új közterületek keletkeznének közepén, ami a forgalomtól lényegében zavartalanul használható.

Az átalakításhoz a jelenlegi 2x2 sávos főút térburkolásán kívül szükség lenne szervizút szélesítésére is. Ráadásul a szélső járdát még ki kell egészíteni egy 1,5 m-es zöldsávval. Ez a mostani fák átültetésével járna. Az új útpálya a szervizút helyén 2,5 m széles parkolósávot, és 3+3 m széles forgalmi sávokat tartalmazna - írja a Városépítő blog szerzője az esetleges átalakításról.