Eljött a compact disc halála

2011-11-19 08:54:00 szorenyi.p

hírkép

Még 25 év sem telt el a bakelit lemez halála után, a cd-knek is befellegezett. A szó szerint, a zeneszámok ugyanis Amerikában a felhőkbe költöznek. Az Index ismertette Side Line Music Magazine cikkét.



Az iparág képviselői belátták azt, amit 2009 óta már mindenki tud: cd-t gyártani felesleges és drága mulatság, és ha nem akarnak gyors ütemben beleállni a földbe, akkor egyszerűen fel kell hagyni a cd-k gyártásával.vele. A vezető kiadók egyeztettek és úgy döntöttek, hogy 2012 végére fokozatosan leépítik cd-gyártásukat, amivel legkésőbb év végére teljesen fel is hagynak.

A felszabaduló kapacitást a letöltésekbe és a streamelhető zeneszámokba csoportosítják majd át, cd-t csak különleges alkalmakkor és antológiák kiadásakor jelentetnének meg, ezek terjesztését pedig főleg az Amazonra bíznák, offline áruházakban ezek a kiadványok nem lennének kaphatók.

Iparági szakértők nyáron még azt jósolták, hogy 2013-ra változik meg a piac teljesen. A cd-k előállítási költsége nem túl magas (darabonként borítóval, tokkal-vonóval már 100 forint alatt le lehet gyártani egyet), az eladatlan példányokat viszont tárolni kell, ne adj isten megsemmisíteni, ez pedig pénzbe kerül.