Tilos falevelet égetni - itt a szmogriadó

2011-11-02 07:53:00 szorenyi.p

hírkép

Budapesten is elrendelték a szmogriadót. Egyelőre a tájékoztatási fokozat van érvényben. A nagyobb magyarországi városokban már a hétvégén elérte ezt az értéket a levegő szennyezettsége. Egyelőre korlátozásokat nem vezettek be.



A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye október 31-én a város hat, míg november 1-jén hét mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot, a Teleki téri mérőponton pedig az egy napra számított átlageredménye mindkét napon elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket, a köbméterenként 100 mikrogrammot. Ezért rendelték a szmogriadó első fokozatát Budapesten.

 

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát.

A lakosságot és a légszennyezőket önkéntes korlátozó intézkedésekre kéri a főpolgármester, kiemelve: ne használják a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.



Nyíregyházán már nyolcan rosszul lettek a szmog miatt.