Jan Saudek kiállítása Pozsonyban

2011-10-27 14:07:00 protic

hírkép

Hatalmas érdeklődés kísérte október 27-én koraeste a világszerte ismert, 76 éves fotóművész Life c.tárlatának megnyitóját.a Mihály-kapu közelségében található patinás Michalsky dvor Galériában.



A legismertebb cseh fotóművészre, Jan Saudekre több mint 300-an voltak kiváncsiak, jelen volt a szlovákiai közélet számos jelentős képviselője. A kiállítás, mint a neve is elárulja, keresztmetszetet ad a művész életművéből. A címlapon is látható alkotás, mely immár klasszikus műnek számít, több mint 48 évvel ezelőtt készült. Saudek alkotásai megtalálhatók a világ legismertebb múzeumaiban és galériáiban, pl. Chicagoban, Bostonban, Párizsban, Canberrában, Kölnben, New Yorkban.

A pozsonyi kiállításon Saudek közel 60 alkotása látható. Többségük műteremben készült, nem hiányoznak a női testet megjelenítő, különleges kompozíciójú fényképek sem, melyek oly jellegzetesek Saudek munkásságára és a múltban gyakran botrányt is keltettek..

Mint a megnyitó előtti sajtótájékoztatón elhangzott a fiatalos megjelenésű művész változatlan tempóban dolgozik és számos terve van. Szóba került a botrányos kapcsolatairól ismert művész magánélete is. Mint mondta, nem tudja számos kapcsolatából pontosan hány gyermeke van, azt viszont tudja, hogy legkisebb dédunokája idősebb mint a legfiatalabb lánya.....

A kiállítás része a fotóművészet európai hónapja pozsonyi rendezvénysorozatának. A tárlat november 27-ig, hétfő kivételével, minden nap megtekinthető