Rémísztő medvéktől rettegnek a szlovákok

2011-10-26 13:38:00 protic

hírkép

Egyre nagyobb gondokat okoznak a túlszaporodott medvék a tátrai településéken. Az állatok már a lakott településeket is veszélyeztetik, főleg az éjszakai órákban megközelítik a házakat és szabadon grasszálnak a szemeteskukákban. Már bandákba is tömörültek.



Több videó és filmfelvétel tanúsága szerint nem csak magányos állatokról van szó, a medvék gyakran nagyobb csoportokban is a lakott területek közelségébe merészkednek és élelmet keresnek..Szemtanúk szerint volt olyan eset is, amikor egyszerre 12 medve tartózkodott az egyik tátrai ház közelében és hatalmas pusztítást végeztek a konténerben. Több tátrai szállodatulajdonos a rendőrséghez fordult panasszal, ám az tehetetlen. Az egyedüli jó tanács: zárni kell a szemétkonténereket.

Ján Mokos magas- tátrai polgármester szerint a helyzet nagyon súlyos, a helybeli lakosok sötétedés után már félnek kimenni házaikból, rettegnek a ragadozó állatoktól. Tátralomnic és Felső Tátrafüred lakosai petícióval fordultak a hatóságokhoz, a helyzet azonnali rendezését követelik.

Szakemberek szerint nyilvánvaló, hogy a medvék túlságosan elszaporodtak.Mivel védett állatoknak számítanak, kilövésüket törvény tiltja. A környezetvédelmi minisztérium csak akkor ad engedélyt egy-egy medve lelövésére, ha az állat bizonyíthatóan veszélyt jelent a lakosokra, pl. ha már valóban rátámadt valakire.

A helyiek szerint csak idő kérdése, mikor következik be a tragédia, ezért azonnali lépéseket követelnek. Megoldást jelenthetne a medvék élve elfogása és külföldre való szállítása, ám a külföldi állatkertek nem nagyon mutatnak érdeklődést a szlovák medvék iránt.