Meddig maradunk Afganisztánban?

2011-10-17 09:48:00 szorenyi.p

hírkép

2014-ben, a NATO-katonákkal együtt vonják ki a magyar katonákat Afganisztánból - ezt mondta Hende Csaba a Világszámnak. A honvédelmi miniszter a Karrier Expón adott interjújában arról is beszélt, hogy sokan jelentkeznek tisztnek, ami örvendetes.



Világszám: Miért fontos a honvédségnek, hogy részt vegyen a Karrier Expón? Létszámgondokkal küzdenek?

Hende: Ez egy kiválóan rendezett esemény, ahol a magyar fiatalok meg tudnak ismerkedni azokkal a szakmákkal, amelyekhez kedvük lehet. A honvédség számára is fontos, hogy itt legyünk. Szó sincs arról, hogy kevesen szeretnének katonának állni. Sőt, hússzoros a túljelentkezés, de mi azt szeretnénk, ha ötvenszeres lenne. Akkor tényleg nyugodtan választhatnánk ki a legjobbakat a tiszti pályára.

Világszám: Milyen eszközöket hoztak ide, ha jól látom ezt a szerkezetet Afganisztánban használják a magyar tűzszerészek.

Hende: Igen ez az a robot, amely távirányítással vizsgálja meg a gyanús csomagot és adott esetben saját gépágyújával semmisíti meg. Ilyenkor a kezelője fedezékből figyeli és irányítja a manővert.

Világszám: Ha már Afganisztán, meddig maradnak ott a magyar katonák, szükség van jelentkezőkre?

Hende: A NATO szövetségesekkel együtt 2014-ben vonulunk majd ki, hiszen az afgán reguláris hadsereg már 300 ezres és fent tudja tartani a rendet. Most a kiképzésükben veszünk részt. Amúgy van elég jelentkező az afganisztáni misszióba a belső pályázatunkon keresztül. Külsősöket a honvédség Afganisztánba nem toboroz.