Kérik a téli időszámítást

2011-10-11 08:18:00 szorenyi.p

hírkép

Kárpátalján azt szeretnék elérni, hogy legyen a társaságban téli időszámítás. Ukrajnában ugyanis eltöltölték ezt. A jelenlegi helyzetben decemberben 10 órakor kezdene el világosodni, ami sem az iskolásoknak, sem a dolgozóknak nem jó, hiszen világítani kell a közintézményekben, munkahelyeken.



A kárpátaljaiak szerint az iskolásoknak legalább másfél órával az órák kezdete előtt kell kelniük, és teljes sötétségben indulnak az iskolabuszokhoz, az első két tanórán képtelenek figyelmüket a tananyagra összpontosítani. Szerinte hasonlóan rossz helyzetbe kerülnek azok a tanulók is, akik jelenleg 80 iskolában második műszakban tanulnak, mivel ők sötétben lesznek kénytelenek hazamenni tanítás után.

A kárpátaljai származású Viktor Baloga, a rendkívüli helyzetek minisztere a napokban levélben fordult az ukrán parlamenthez, hogy a törvényhozás vonja vissza a téli időszámítás eltörléséről hozott rendeletét. Ugyancsak a kárpátaljaihoz hasonló kérelemmel fordult Kijevhez Ivano-Frankivszk megye önkormányzata, míg a Lemberg (Lviv) megyei tanács egyenesen azt helyezte kilátásba, hogy helyi időszámítást vezet be jövő heti ülésén, ha a központban addig nem érvénytelenítik az időszámítást módosító jogszabályt.

A nyugat-ukrajnai tiltakozásokra válaszul Olekszandr Jefremov, a kormányzó Régiók Pártja (PR) parlamenti frakcióvezetője a napokban kijelentette, hogy a honatyák nem fogják hatályon kívül helyezni az Ukrajna területén érvényes időszámítás megváltoztatásáról hozott döntésüket.

 



Ukrajnában szeptember 20-án törölték el a téli időszámítást.