Hogyan kerül fröccs a ferencvárosi asztalra?
2011-10-05 14:16:00 szorenyi.p
A hazai borászok előkelő nedűit, sőt kedvenc ételeit is megkóstolhatják a látogatók a számos programmal kísért Humor- és Borfesztivál - Szódával elnevezésű fesztiválon a fővárosi Ráday utcában október 7-én és 8-án.
Hogyan jön össze egy budapesti kerület és a bor. Nos igen egyszerűen. Ferencváros hajdan két hatalmas országútnak: a dunai vízi útnak, lés az alföldi, homokos útnak köszönhette a létrejöttét. Az előbbin szállították a fővárosba a gabonát és a zöldséget, gyümölcsöt, s az utóbbin hajtották fel a lábasjószágokat. Nem véletlen hát, hogy Ferencváros valóban a székesfőváros éléskamrája lett: malmok és vágóhidak, élelmiszeripari üzemek, szeszipari gyárak sorakoztak itt. Mi több, nem csak a szőlészetnek, az italgyártásnak, de a szikvíziparnak is nagy hagyománya van a kerületben. Azt pedig a tankönyveket forgató diákok is tudhatják, hogy számos jeles író, költő, zenész és művész választotta lakhelyéül a csendes ferencvárosi utcákat.
A Ferenc-napi búcsú keretében tartandó kétnapos rendezvény a borok, a finom ételek és a humor kedvelőinek nyújt kikapcsolódást. A fesztivál látogatói humorelőadásokat hallgathatnak meg, de lesz gasztronómiai könyvvásár és karikatúra-rajzolás is.
A gyerekek a szódakészítés rejtelmeivel is megismerkedhetnek a Ráday utcában. A szikvíz, vagyis a szóda hungarikum, Jedlik Ányos találmánya, és az igazán jó fröccs elengedhetetlen kelléke - mondta el Őszy-Tóth Gábriel, az Így főznek a borászok című könyv szerzője, a gasztronómiai fesztivál egyik főszervezője.
A kóstoló "díszvendége" Finnország lesz. A tervek szerint egyes éttermek különleges finn ételekkel várják majd vendégeiket. A rendezvény ingyenesen látogatható, a hétszáz forintért megvásárolható kóstolópohár biztosítja a lehetőséget a neves magyar borászok italainak kipróbálására.