Vízadagoló automata az Országház előtt

2011-08-23 15:05:00 superadmin

hírkép

Vízadagoló automatát helyezett el a Parlament előtt az Országgyűlés Hivatala a Fővárosi Vízművek segítségével a hőségriadóra tekintettel.



A hivatal ezzel szeretné segíteni a Parlament megtekintésére várakozó turisták helyzetét a kánikulai napokban - írta az Országgyűlés sajtószolgálata az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Az országos tiszti főorvos kedden 0 órától éjfélig másodfokú, szerdán 0 órától péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztásról határozott. A hőség várhatóan csütörtökön és pénteken tetőzik.

Egyelőre vízkorlátozásra nincs szükség.  A budapestiek egy átlagos napon 400 ezer köbméternyi vizet fogyasztanak. Ez hőség idején akár 20 százalékkal is megnőhet, így elérheti a 450-550 ezer köbmétert is - mondta a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettese. Sándor Zsolt hozzátette: a vízművek napi kapacitása 900 ezer köbméter, amelyet meg sem közelít a jelenlegi fogyasztás.
A szakember emlékeztetett rá, hogy a 80-as években volt szükség utoljára korlátozásokra, az akkor még a főváros területén működő nagyipari vállalatok miatt.
A jelenlegi hőségben rendkívül fontos az emberi szervezet számára a folyadékpótlás - hangsúlyozta Sándor Zsolt, hozzátéve: minimum 2,5 liter víz fogyasztására van szükség naponta. A budapesti víz kellő mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, ezért elegendő csapvizet inni.
A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy kánikulában érdemes naponta többször lezuhanyozni, ám a háziállatok itatásáról és a növények locsolásáról is gondoskodni kell. A vízművek szakembere szerint a virágokat az esti vagy a kora reggeli órákban érdemes locsolni, mert a tűző napon öntözött növények kiégnek.