Ökobomba volt a hercegi esküvő

2011-08-04 12:41:00 V.J.

hírkép

6750 tonnánál is több szén-dioxiddal egyenértékű károsanyag-kibocsátással szennyezte a környezetet Vilmos és Katalin esküvője. A hercegi párt szállító hintó viszont  abszolút környezetbarát volt.



 

A külföldi vendégek átlagosan 11 ezer kilométert repültek (oda-vissza), és két éjszakát töltöttek Londonban. Az ország különböző pontjairól érkező meghívottak is legalább 450 kilométert autóztak. A nézőseregből mintegy 400 ezren negyven kilométert metróztak a helyszínre és onnan hazáig, míg 200 ezren hozzávetőleg kétszáz kilométert tettek meg vasúton.

A fenti adatokból is látható, hogy takarékoskodásra vajmi kevés lehetőség nyílt. Nem véletlenül fogalmazott úgy a Telegraph megkeresésére Gary Hartley, a brit Energiatakarékossági Tröszt képviselője, hogy például a palota és az apátság közti út megtételének "legzöldebb" módja a nulla károsanyag-kibocsátású lovashintó. Ezzel szemben az esküvőre Kate Middleton II. Erzsébet 6750 köbcentis, egyedi kivitelezésű Rolls-Royce Phantomjában érkezett, amelynek szén-dioxid-kibocsátása 1,7 kilogramm ugyanezen a rövid távon.