Fürdőgatyás Mikulás- Jön a svéd kánikula

2011-07-13 11:37:00 V.J.

hírkép

Egy most megjelent tanulmány szerint akár mediterrán is lehet Skandinávia éghajlata a következő évszázadra, amennyiben a globális felmelegedés tovább folytatódik. Joulupukki fürdőgatyában várja a gyerekeket majd.



Az Environmental Research Letters című szaklap által publikált tanulmányban - amelyet a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) ismertetett kivonatosan - a kutatók első, CurrentMix elnevezésű jövőképükben azt veszik alapul, hogy továbbra is a jelenlegi mértékben éget el az emberiség fosszilis tüzelőanyagokat. Ezzel párhuzamosan a mai mintegy hétmilliárdos lakosság 2100-ra 11 milliárdra duzzad. A második jövőkép, az AllCoal 15 milliárd embert vesz alapul 2100-ban, ugyanakkor fokozódó szénfelhasználással számol.

A számítások alapján az északi sarkvidék hőmérséklete több mint 12 Celsius-fokkal emelkedne, ezáltal a jégtakaró elolvadna. Az AllCoal modell esetében már 2070-re elfogyna a jég az északi sarkról, ezzel párhuzamosan drámai mértékben emelkedne a tengerszint. Észak-Európában is átlagon felüli mértékben növekedne a hőmérséklet, 2100-ra Skandináviában a legmagasabb nyári hőmérséklet hat-hét fokkal haladná meg a mait.

Mi sem ússzuk meg az időjárás változását, hiszen a borúlátó prognózis szerint Dél-Európában pusztító aszályok és szélsőséges viharok váltogatják majd egymást.