Ilyen fotót még sosem csináltál

2011-06-16 18:18:00 szorenyi.p

hírkép

Hogyan csináljunk tökelétesen profi felvételt magunkról egy világváros nevezetes pontján - a turisták számára ez gyakori kérdés. Próbálkozhatunk megkérni valakit, de hát az olyan ciki, meg mi van, ha elrontja, meg ugye ilyenkor hülyén vigyorog az ember. Egy magyar találmány segít ezen a problémán.



A világon elsőként Magyarországon helyezték üzembe a shotfromU fényképező rendszert, amellyel az utazók saját magukról tudnak nagyfelbontású fotót készíteni a legszebb turisztikai pontokon - számol be a prim.hu. A kép elkészítéséhez mindössze egy internet böngészővel rendelkező mobiltelefonra van szükség. A felvételt pár másodpercen belül a telefon képernyőjén lehet ellenőrizni és ha megfelelő, akkor azonnal vagy 30 napon belül bármikor meg lehet vásárolni és le lehet tölteni a nagyfelbontású (5 Mpixel) digitális képet.

A magyar találmány alapján fejlesztett shotfromU fényképező hálózat első pontját Budapest egyik legszebb panorámáját kínáló pontján, a Citadellán helyezték üzembe. A helyszínen található útmutató alapján csak el kell helyezkedni a megadott ponton és a mobiltelefonnal el kell indítani a felvétel készítését. Mivel külföldön még mindig meglehetősen magasak a roaming adatforgalmi díjak, ezért a rendszer üzemeltetői egy ingyenes WiFi pontot is létrehoznak minden shotfromU ponton, így ehhez kapcsolódva is el lehet készíteni a fényképet.

A shotfromU rendszer arra is fel van készítve, hogy az elkészült fényképeket azonnal levelezőlapra nyomtassák, ha van az adott ponton megfelelő számítógépes háttér. A Citadellán átadott első ponton készült fotókból a közelben található Citadella Souvenir ajándékboltban lehet megvásárolni a postára adható képeslapként kinyomtatott felvételeket.