5 másodperces testszkenner

2011-06-08 09:55:00 szorenyi.p

hírkép

Öt másodperc alatt eshetnek át a légi utasok a repülőtéri biztonsági vizsgálatokon annak az új kombinált repülőtéri szkennernek a segítségével, amelynek prototípusát a hét végén mutatta be Szingapúrban a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség. Egyelőre egyetlen reptér sem használ ilyen műszert.



Az új biztonsági berendezés egy hétméter hosszú alagút, amely kombinálja a jelenleg létező összes biztonsági ellenőrző berendezés funkcióit. Az utasoknak egyszerűen csak át kell haladniuk rajta, miközben minden szempontból átvilágítják őket. Az új technológia magában foglalja a testszkenner funkciót, a folyadékérzékelőt, a fémdetektort, a robbanóanyag-érzékelőt, és automatikusan ellenőrzi a lábbeliket is.

Az IATA azt reméli, hogy a biztonsági alagút egyszerűsített változatát már az év vége felé a világ számos nagy nemzetközi repülőterén kipróbálásra üzembe állítják. A teljes rendszer próbaverziója 18 hónapon belül válik tesztelhetővé, és öt éven belül ott lehet a világ összes nagy nemzetközi repülőterén.

A jelenlegi repülőtéri biztonsági ellenőrzések utasonként jó néhány percet vesznek igénybe, gyakran meghaladják akár a 10 percet is.

A szövetség azt tervezi, hogy az új rendszer alkalmazásával három kategóriába sorolják majd az utasokat, akiket íriszfelismerő technológia segítségével azonosítanak, mielőtt áthaladnának a három, egymás mellett elhelyezkedő alagút valamelyikén - adta hírül hétfőn a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

Az első csoport az "ismert utazóké" lesz, akiket korábban már azonosítottak, az ő esetükben csak röntgenátvilágítás, fém- és folyadékérzékelést végeznek. A "normális utazók" esetében cipőátvilágítást is végeznek, és át kell haladniuk a robbanóanyag-érzékelő detektoron is. És végül azoknak az utasoknak, akiknek a magatartása aggodalomra ad okot, egy olyan alagúton kell átsétálniuk, ahol teljes testszkennert is alkalmaznak majd.