Ide muszáj eljönnie!

2024-01-07 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal Pécsváradra kalauzolta el a Retro Rádió hallgatóit.



Pécsvárad egyike a legszebb településeinknek, ahol rendkívül gazdag történelmi örökséggel találkozhatunk, gyönyörű környezetben.

Ha felmegyünk a várba, akkor csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. Nagyon jó helyen, a Zengő lábánál fekszik, így nem véletlen, hogy Szent István király is itt alapította meg 1015-ben a pécsváradi Szent Benedek-rendi apátságot - mondta Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró a Retro Rádió adásában. A szakértő elmondta, hogy a legenda szerint az egyházi épülettömbben élte le életét Asztrik apát is, akit még István küldött el Rómába, hogy a pápától koronát kérjen. Az itt élők életében fontos volt mindig is a bencés kolostor, ahol most egy tárlat mutatja be az apátság történetét. Az épületet többször kellett újjáépíteni, hosszú ideig hiteles helyként is működött, itt állították ki az okleveleket is. Ma vendégházként is üzemel a kolostor, komoly idegenforgalmi központ lett.

Pécsváradon sokáig laktak svábok is, az ő életüket is bemutatják egy emlékházban, amit Kárpáti Árpád és családja tett rendbe. A letelepült református magyarok, a betelepített svábok, majd felvidékiek mind hozzájárultak a város kiemelkedően gazdag közösségi életéhez. Az emlékházban meg lehet nézni, hogyan éltek egykor az emberek, milyenek voltak a berendezéseik, mivel foglalkoztak. A sváb szoba berendezését Milter Józsefné Ritzl Anna ajánlotta fel nyilvános bemutatásra. Itt látható a biztonsági fakoporsó szabadalmi irata is, ami Kovács Károly galántai asztalosmester találmánya. A koporsó légmentesen zárt, így a járványos fertőzéseket el tudták vele kerülni.

A tojásmúzeumot is érdemes megnézni, ami Európában is ritkaságnak számít. 30 különböző technikával díszített tojásvariációkat láthatunk a múzeumban. Van batikolt, maratott, viaszlevonatos, karcolt, szalmarátétes, magrátétes és patkolt tojás is. Ahány ház, annyi szokás, igazi kuriózum a kiállítás!

A természeti adottságok miatt is érdemes ellátogatni ide, hiszen gyönyörű szőlőültetvényeken, a Zengő lankáin kirándulhatunk. Ha pedig egy jót ennénk, akkor sem kell messzire menni, hiszen rendkívül finom ételekkel és borokkal várnak a helyi éttermek, csárdák, pincészetek, borászatok. A helyi pálinkafőzdében szamóca, kajszi, jázminszőlő, birs, szilva, feketeribizli pálinka is készül.

A helyi ízek mellett a modern gasztronómia is fellelhető, így a fine dining kedvelői sem maradnak éhesek Pécsváradon. A helyi tejes pite házi lekvárral kihagyhatatlan, de a sváb és a felvidéki gasztrokultúra legjobb fogásait is érdemes megkóstolni.

Fotók: Dr. Kiss Róbert Richard