Pénzt adnak a tengerbe temetkezőknek

2011-05-19 18:08:00 szorenyi.p

hírkép

Sanghajban ötszörösére emelik a tengeri temetkezés támogatását. Erre azért van szükség, mert a temetők beteltek Kína ezen részén. Akik vállalják, hogy hamvaikat később a tengerbe szórják, azok 60-90 ezer forintnak megfelelő jüant kaphatnak.



Sanghajban 2003 óta adnak pénzt azoknak, akik nem hagyományos módon temetkeznek. Eleinte 150 jüant adott a város személyenként. Jelenleg ez az összeg 400 jüan, amit most emelnének 3000-re. A helyi temetkezési vállalat munkatársa azt mondja, a helybeliek kezdik elfogadni ezt a módszert. Ez persze a szokásos kínai optimizmus, hiszen 8 év alatt mindössze 10 százalékkal nőtt az így temetkezők száma.

A kínaiak 80 százaléka azonban úgy véli, hogy csak a földben találnak igazából megnyugvást, így hallani sem akarnak arról, hogy a tengerbe szórják hamvaikat. Azt mondják, így nem tudnak hol megemlékezni szeretteikről és őket is elfelejtik majd az utódok.

Kínában évente 20 millió sírt ásnak meg, és ezzel 67 négyzetkilométernyi helyet foglalnak el. Ez főleg a nagyvárosoknak jelent problémát.

 



A sanghajiak 1,5 százaléka hajlandó tengerbe szóratni hamvait.