1 százalékkal védhető a magyar nyelv

2011-05-17 20:48:00 szorenyi.p

hírkép

Mely nyelv merne versenyezni véled - Petőfi Sándor sorai ezek a Tisza című versében. Örök példája annak, hogy miképpen lehet egy nyelv egyszerre furcsa, mégis csodálatos. Érdemes ezt a nyelvet védeni, akár úgy, hogy az adóbevalláskor 1 százalékot adunk a Magyar Nyelvőr Alapítványnak.



A nyelvek jelenlegi kihalási üteme felülmúlja a fajok eltűnését – nyilatkozta az amerikai National Geographic News-nak David Harrison, amerikai nyelvész. Egy kutatás keretei között tudóstársaival beutazta a Földet és feltérképezték a kihalás előtt álló nyelveket. Elkeserítő eredményre jutottak.

Azt állítják, hogy  az elmúlt 500 év alatt felére csökkent az élő nyelvek száma a bolygónkon. Ha ez így megy tovább, akkor a jelenleg használt 7000 nyelv közül legfeljebb a fele marad meg. Ezzel az a baj, hogy egy-egy megszűnő nyelvvel egy-egy kultúrkincs is távozik a Földről.

Bármilyen furcsa, de a magyar is a veszélyeztetett nyelvek között lehet. 12-13 millióan beszélhetik. Éppen ezért fontos, hogy őrizzük a nyelvünket. Évente egyszer az adó 1 százaléka olyan alapítványnak adható, amely óvja, ápolja a magyar nyelvet.