Apró adventi csodák Vörsön

2023-01-04 00:00:00 Kail

hírkép

A Kis-Balaton fővárosában, a Somogy megyei Vörsön állítják fel minden évben Európa legnagyobb beltéri betlehemét. Az önkéntes építők szerint minden szezonra jut valami újdonság, hogy azok is újra eljöjjenek, akik már látták ezt a 60 négyzetméteren elterülő különleges bemutatót.



A karácsonyi ünnepek idején évente 20 ezer hazai és külföldi látogatót vonz a nevezetesség, amelyet január 22-ig minden nap, tíztől négyig lehet megnézni. Mivel 2022 őszén elkészült a Balatoni Bringakör itteni szakasza, a bátrabbak akár kerékpárral is eljuthatnak a vörsi betlehemhez. A GPS-be a Szent Márton-templomot kell beírni, amely 1948 óta ad otthont a bibliai életképnek.

Eredetileg egy lebontott oltár helyén állt egy, a mainál sokkal kisebb betlehem, ami aztán évről évre egyre nagyobb lett, és ma már több mint hatvan négyzetméteren terül el. A különleges bemutató gipszből, és az ember-, valamint az állatfigurák kivételével kizárólag természetes anyagokból készül. A szokásos mennyiségű bogyó, termés és moha mellett legutóbb három köbméternyi tuját, négy köbméternyi faanyagot és húsz fenyőt használtak fel a munkálatok során.

Az ötszáz fős Vörs minden tizedik lakója részt vesz az építésben, ami óriási dolog egy ilyen kis településen. A novemberben induló munka általában nyolc-tíz napon át tart, és sosem marad el az azt követő alapos takarítás. Az élőkép elemei felajánlásokból származnak, és a rendelkezésre álló alapanyagtól függően minden évben próbálnak valamilyen újítással előrukkolni a szervezők.

A bibliai élőképnek helyt adó, műemléki védelem alatt álló Szent Márton római katolikus templom 1720-ban épült késő barokk stílusban, barokk stílusú tornya pedig 1845-ben készült el. A vörsi templom a mai formáját 1906-ban nyerte el.