Megkóstoltuk Liptót Budapesten

2022-12-14 12:30:00 Kail

hírkép

Kipróbáltuk a híres-nevezetes szlovák hurkát, amely földrajzi védelmet kapott. De Liptó környéke tényleg maga a téli paradicsom? Tényleg!



A Szlovák Turisztikai Képviselet kedden délután elkalauzolt bennünket Liptó és az Alacsony-Tátra világába. Ismerkedtünk a természeti csodákkal és a neves gasztronómiával is: nem csak szuper előadásokat hallottunk a tájakról, hanem megkóstolhattuk azt a Liptovské droby nevezetű hurkát, amelyik földrajzi védelmet kapott.

Betekinthettünk Martá Zimanová előadásában Liptóba és környékére, méghozzá szlovák nyelven. Megtudhattuk például, hogy Liptó az egyedi természeti látványosságoknak és a gazdag kulturális és történelmi emlékeknek köszönhetően Szlovákia legvonzóbb régiói közé tartozik. A térség nagy része hegyekkel borított, erdőkben és természeti szépségekben gazdag. A legértékesebb természeti kincseket a Tátrai Nemzeti Parkban (Tatranský národný park), az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkban (Národný park Nízke Tatry) és a Nagy-Tátra Nemzeti Parkban (Národný park Veľká Fatra) őrzik és védik. Emellett hatalmas síparadicsom van itt, akár 5 hónapig is kitarthat a hótakaró az 1000-2000 méter közötti hosszúságú, hóágyazott sípályákon. A magyarok kifejezetten kedvelik Szlovákiát, a 4. helyen szerepelünk azon a listán, mely elárulja, mely népek szeretnek a legjobban ide utazni. A teljes téli szezon alatt az egész régióból ingyenes buszjáratok közlekednek a Jasná síközpontba, a hidegben sportolás után pedig forró wellness fürdőzések várhatnak ránk a mesés paradicsomban.

Ha pedig a gasztronómiáról beszélünk, a „Liptovské droby” olyan hurkafajta, amit a mai napig régi kézműves módszerrel készítenek. Egyedi ismertetőjegye a krumplitöltelék, a töpörtyű, a hagyma, és a fokhagyma harmonikus elegye. Igencsak pikáns és fűszeres már első hallásra is. 2011-ben a Liptovské droby hurkát beírták az Európai Unió jegyzékébe olyan élelmiszerként, amely földrajzi védelmet kapott. Nem is csoda, mesések az ízek. Emellett szedtünk a töltött káposztából, az ízes derelyéből és a sertésraguból is, mind nagyon finom volt. Az italok közül a Becherovka volt nálunk a nyerő, a tradicionális szlovák gyógynövénylikőrt régen köszvény ellen is alkalmazták.