Ők kapták az alvásbarát szálloda díját

2022-03-17 19:44:00 Kail

hírkép

Az alvás világnapja minden évben megelőzi a tavaszi napéjegyenlőséget. A nemzetközi alvásszervezet, a World Sleep Society 65 országot magában foglaló szervezetének a napja, melyhez világszerte milliók csatlakoznak. Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség nemzetközi alváskonferencia keretében hívta fel a figyelmet az egészség, az alvás és az életmód összefüggéseire, a minőségi alvás fontosságára és átadták az idei alvásbarát díjakat is.



A Magyar Tudományos Akadémián megtartott rendezvényen hazai és külföldi kutatók, szakemberek adtak elő az alváshoz kapcsolódó időszerű kérdésekről tudományos megközelítésben, ismeretterjesztő formában. Mind egy-egy kutatási területet vizsgáltak a minőségi alvás fontosságára, az alvási problémák következményeire, azok egészségügyi, oktatási és szociális vonatkozásaira fókuszálva, hogy segítsék az alváshoz kapcsolódó rendellenességek megelőzését és kezelését.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, hogy Magyarországon 12 éve rendezik meg az alváskonferenciát. A nemzetközi rendezvényhez hazánk hetedik országként csatlakozott 2010-ben. Az alvás tudományos vizsgálata csak néhány évtizedet ölel fel, de rendkívül gyorsan fejlődő tudomány. A Magyar Alvás Szövetség azért hozott létre díjakat, hogy elismerje ennek a tudománynak az eredményeit, fontosságát.

G. Németh György

„Újfajta megközelítése van az alváskultúrának, amire korábban nem gondoltunk volna, erről is szól mai a konferencia. Fejlesztjük, erősítjük ezt a vonalat, ami az alvás gyógyításával, és az ismeretterjesztéssel foglalkozik. Mindenkinek meg kell mutatni, hogy mennyire fontos a minőségi alvás”- mondta G. Németh György.

Az előadások érintették a digitális világ kihívásait, a 24 órás online jelenlét állandóvá vált tüneteit, betegségeit, amelyekre a megoldás a strukturált médiafogyasztás lehet. Szorongással teli világunkban folyamatosan romlik az alváshigiénia. A generalizált szorongás szindróma tünetei a nyugtalanság, az idegesség, a fáradékonyság, a koncentrációzavarok, az ingerlékenység, az izomfeszültség. Az előadók közül volt, aki a pandémia alvásra kiterjedő hatásait vizsgálta. A megkérdezettek körében nem akadt olyan, akire ne hatott volna a Covid-19. Reprezentatív kutatás eredménye szerint 2021-ben 23 százalékkal alszanak ma rosszabbul az emberek, mint korábban.

Dankovics Gergely, Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramja 2010-2020-2030 címmel tartott előadásában arról számolt be, hogy 12 éve folytatnak kutatást. Eddig 2200 helyszínen 8 millió vizsgálatot végeztek el, évente nagyjából 200 helyszínen. 76 szakmai szervezet összefogásával valósul meg a program, amelybe a Magyar Alvás Szövetség is bekapcsolódott. Szűrőkamionon végzik a szűréseket, főleg fesztiválokon, tömegrendezvényeken. Tendenciaként állapítható meg, hogy a tinédzserek körében súlyos alvási rendellenességek alakulnak ki, az alvásra fordított idő csökkenésének függvényében. Dankovics Gergely bejelentette, hogy a népegészségügyi gyermekprevenció elérhető lesz ettől az évtől.

Az előadók közül volt, aki a depresszió vizsgálatában tért ki az alvászavarra. A depresszió hazánkban a lakosság 15 %-át érinti. A mentális zavarok járványszerű terjedésével kell megküzdenie a Covid-19 után a világnak. A mentális problémák növekedése az átlagnál jobban érintette a nőket és a fiatalabb korosztályt a vizsgálatok alapján.

Vada Gergely igazgató, Fusion Vital, a Magyar Alvás Szövetség alelnöke a munkavégzés és az alvás viszonyát elemezte előadásában. Kitért arra, hogy 5-6 év alatt átlagosan másfél órával nőtt a napi stressz és mélyponton van az emberek alvással töltött ideje. A lakosság fele nem alszik jól és minden negyedik ember kimerülten ébred reggel. Társadalmi problémává és munkahelyi működési kockázattá váltak a munkavégzők alvási zavarai. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a nők rosszabbul alszanak, mint a férfiak. Csak 40-45 százalékban kipihentek a magyar munkavállalók. A jelenlegi orosz-ukrán háború pedig 10-15 %-ban rontotta azoknak az alvásminőségi mutatóit, akiket valamilyen szinten érint. A rossz alvás kockázatai közé tartozik az elhízás, a rákbetegség, a szívinfarktus, a D-vitamin hiánya. De a jó alvás tanítható és tanulható -fejtette ki dr. Szalay Katalin neurológus, alvásoktató.

Havasi Gergő

A Magyar Alvás Szövetség idén első alkalommal adta át az Alvás Magyarországi Nagykövete elismerést. A díjat Havasi Gergő hétszeres magyar bajnok kajakozó vette át, aki vállalta, hogy az alváskultúra hazai képviselőjeként önkéntes feladatot vállal az alvásról szóló ismeretterjesztő tevékenységekben.

Az előadásokat követően kiosztották a Sleepfriendly Company, a Sleepfriendly Product és a Sleepfriendly Hotel elismeréseket. Az Alvásbarát Minősítés jó alvást segítő megoldásokkal mutat példát azoknak, akik szeretnének életmódjukban, mindennapi életvitelükben megfelelően pihenve aludni.

Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő adta át a Sleepfrendly Hotel díjat. A szakértő szerint hazánkban sokat fejlődött a szállodákban a szolgáltatások minősége. Sok kritériumnak kell megfelelnie egy szállodának, hogy alvásbarát minősítést kapjon. „Reneszánsza van most az alvásbarát hoteltörekvéseknek”- mondta Kiss Róbert Richard, aki a négycsillagos noszvaji Oxigén Family Hotel vezetőjének, Sárvári Krisztinának adta át a Sleepfrendly Hotel elismerést. A hotel igazgatója örömmel számolt be arról, hogy Noszvajt az egyik legtisztább levegőjű településként tartják számon hazánkban. A stílusos szállodát a minőségi szolgáltatások mellett a család- és gyermekbarát jellege miatt is kedvelik a látogatók. Az igazgató kiemelte, hogy az alvás minősége elsődleges szempont a szállodában, ezért a matracok vastagságára és a nyugodt pihenés körülményeire hangsúlyozottan figyelnek.

Kiss Róbert Richard és Sárvári Krisztina

Sárvári Krisztina és Kiss Róbert Richard

Küldöldi kategórában a svájci Arosa településen lévő Tschuggen Grand Hotel kapta az alvásbarát hotel minősítést.

Idén először osztottak ki alvásbarát elismerést munkahelynek, a Sleppfriendly Company díjat az E.ON Hungaria Zrt. kapta. Az energiaszolgáltató a pandémia alatt indított el egy egészségprogramot, amelynek az alváskultúra is fontos része.

A sleepfriendly termék díjat második alkalommal adta át a Magyar Alvás Szövetség. Tavaly a Zepter International Ungarn Kft. Zepter Therapy Air Ion terméke nyerte el a díjat. Idén a minőségi matracok gyártásával foglalkozió Cardo Hungary kapta a nívós elismerést. A több mint 100 éves cég az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező bútoripari vállalat hazánkban. 30 évvel ezelőtt helyezték a gyártásuk fókuszába az alvással kapcsolatos termékek gyártását. Céljuk, hogy a magyar emberek pihentető módon aludjanak. Az egészséges fekhely elengedhetetlen tényező ehhez - mondta a cég vezetője. A kitüntető minősítést a díjazottak 3 évig használhatják.