Évnyitó a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumban

2021-09-22 20:33:00 j.protic

hírkép

A szlovák főváros főváros történelmi központjában lévő Pozsonyi Magyar Szakkollégiumban ünnepélyes évnyitót tartottak , melyen résztvett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.



A magyar állam hathatós támogatásával 2016-ban létrejött Szakkollégium egyszerre belvárosi lakhatást biztosító kollégium, diákközösség és oktatási intézmény. Az itt lakó diákok az egyetemi képzést kiegészítő kurzusokon, készségfejlesztő programokon vesznek részt.

A PMSZ az első bentlakásos magyar szakkollégium Szlovákiában. A PMSZ tagjai Pozsonyban tanuló magyar egyetemisták, akik az intézmény belvárosi kollégiumában laknak, ahol képzéseken, készségfejlesztő programokban vehetnek részt. Ez a plusz különbözteti meg a szakkollégiumot a hagyományos internátusoktól.

A szakkollégium a főváros legkisebb, ám legjobban felszerelt és legmodernebb kollégiuma, közel az összes fontos egyetemhez és felsőoktatási infrastruktúrához. Kezdetben 15 szlovákiai magyar diáknak adott otthont, a mostani bővités után ez a szám nyolccal bővült. A felújitás és a bővités a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósult meg.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen mondott beszédében kiemelte a felvidéki magyar értelmiség nevelésének jelentőségét. Kifejezte örömét afelett, hogy a járvány miatti csaknem kétéves kényszerszünet miatt ismét felpezsdül az élet az egykori magyar koronázási templomtól alig néhány száz méterre lévő magyar szakkollégiumban. Mint mondta, jó lenne, ha ez a forma más városokban is megvalósulna, a tervek szerint Nyitra és Kassa jöhet szóba.

A szakkollégium a főváros legkisebb, ám legjobban felszerelt és legmodernebb kollégiuma, közel az összes fontos egyetemhez és felsőoktatási infrastruktúrához.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az intézmény 5 évvel ezleőtti ünnepélyes megnyitóján emlékeztetett Pozsony háromnyelvű korszakára, amikor a város otthont adott a szlovák, a német és a magyar polgároknak is. Koronázó város, főváros, az országgyűlés székhelye is itt volt. A magyar értelmiség elitje otthon érezte magát és innen irányították az országot. Jeles történelmi személyiségeink Széchényi István, Kossuth Lajos, Wesselényi Miklós, Petőfi Sándor, Kempelen Farkas, Rómer Flóris, Bartók Béla és Liszt Ferenc egyaránt otthon volt ebben a városban. Most a szakkollégium életre hívásával egy új szellemi műhelyt hoztak létre, ahol a múlt ezen nagyságai példaképei lehetnek a jövő értelmiségének .