Anyanyelv és színjátszás külhoniaknak

2021-08-06 13:37:00 Kail

hírkép

Sátoraljaújhelyen anyanyelvi, Székesfehérváron színjátszó tábor várja a Rákóczi Szövetség táborozóit vasárnaptól.



Mintegy 400 vajdasági és kárpátaljai általános iskolás diák érkezik a Rákóczi Szövetség 12. nyári táborába Sátoraljaújhelyre kiemelten szórványterületekről. A kárpátaljai diákok Ungvártól egészen a Felső-Tisza-vidékig a régió számos településéről érkeznek, míg a vajdaságiak a bánáti és a bácskai településeket is képviselik.

A tábor élményeket és felhőtlen kikapcsolódást kínál magyar nyelvi környezetben, de fontos cél az is, hogy pozitív üzenetet küldjön a szülőknek és a szórványközösségeknek arról, hogy a magyar iskolaválasztás meghatározó a gyermek és a közösség sikeres jövőéhez.

A székesfehérvári Színjátszó Táborba középiskolás fiatalok érkeznek valamennyi külhoni régióból. A tábor a Vörösmarty Színházzal és a várossal szoros együttműködésben idén már negyedszer nyílik meg. A résztvevők betekinthetnek a kulisszák mögé és részesévé válnak a színházi próbáknak, majd egy közönség előtti bemutatóval zárják a tábort.

A záróprogramon augusztus 16-án a székesfehérvári városházán részt vesz Rétvári Bence államtitkár, Cser-Palkovics András polgármester, Szikora János színházigazgató és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke is.