Koporsó helyett komposzt és korall

2021-05-05 08:57:00 Farmosi Nóra

hírkép

A koronavírus-járvány óta különösen felpörgött a temetkezési iparág, elsősorban a hamvasztás iránt nőtt meg a kereslet. A digitalizáció itt is megjelent: a korlátozások miatt a temetéseket online közvetítik, így a távolból azok is búcsút vehetnek az elhunyttól, akik személyesen nem lehetnek ott a temetésen. Új szolgáltatások is megjelentek a piacon, egyre többen zárkóznak el ugyanis a hagyományos temetkezéstől és választanak alternatív módszereket.



A tengerentúlon indult hódító útjára a koralltemetkezés, ai nem más, mint az emberi maradványok mesterséges korallzátonnyá alakítása, majd azok elhelyezése a tengerfenéken. A korallokat egy környezetbarát cementkeverékkel készítik el, amihez hozzáadják a hamvakat. A szolgáltatás népszerű Amerikában: csak tavaly több, mint 2000 korall készült a cég műhelyében, ezeket az Egyesült Államok 25 különböző helyszínén helyezték el, a víz alatt természetesen.

 

A másik népszerű módszer a komposztálás, mely során a holttestet visszaadják a természetnek. Először egy lezárt acélhengerben helyezik el a holttestet, faforgáccsal, szalmával és lucerna dugványokkal, ami segít a lebontásban. 30 nap elteltével fejeződik be a komposztálás, majd a komposztot egy hétig pihentetik és végül kiadják a családnak, vagy visszajuttatják a talajba. Olyanra is volt már példa, hogy a temetés egyben egy faültetés is volt, az így keletkezett komposzttal táplálták a frissen elültetett növényt. Egy új élet kezdetét ünnepelték, miközben az elhunyttól búcsúztak.