Ha algát eszik a marha, kevesebb a metán

2021-03-18 17:17:00 Farmosi Nóra

hírkép

A globális felmelegedés egyik fő okaként gyakran felmerül a túlzott húsfogyasztás, mivel az állattenyésztés során hatalmas mennyiségű metán kerül a levegőbe, ami felgyorsítja a klímaváltozás folyamatait. Egyetlen marha évente mintegy három tonnányi szén-dioxidnak megfelelő mennyiségű metánt bocsát ki, ami viszont visszaszorítható lenne - a megfelelő diétával.

 



A Kaliforniai Egyetem tudósai algákat építettek be az általuk vizsgált szarvasmarhák étrendjébe, és az eredmények sokkolóak voltak. A felmérés során kiderült, hogy az Asparagopsis taxiformis nevű tengeri hínár fogyasztásával akár 80 százalékkal is vissza tudják szorítani az állatok metánkibocsátását, a furcsa diéta pedig még a húsuk ízét sem befolyásolta - számolnak be a tudósok a PLOS ONE hasábjain.

A kutatásban 21 Angus-Hereford szarvasmarhát etettek öt hónapon keresztül algát tartalmazó készítménnyel, miközben megtartották a szokásos étrendjüket. Folyamatosan mérték az állatok anyagcsere-folyamatai során a metán, hidrogén és szén-dioxid kibocsátásukat. A metánszintet átlagosan 45 és 68 százalékkal sikerült visszaszorítani így. A legjobb eredmény pedig 80 százalékos csökkenés volt, a nagyobb alga és kevesebb hagyományos takarmány kombinációjával. Ennek oka, hogy az alga segít semlegesíteni azt az enzimet, ami a szarvasmarhák emésztőrendszerében a metánt termeli. Így kevesebb olyan gázt juttatnak a levegőbe, ami felgyorsítja a globális felmelegedést.

A marhahús ízét nem befolyásolta a diéta, így az eredményeket látva van rá esély, hogy gyakorlattá válhat az alga beépítése az állatok étrendjébe. Először viszont az algát kell megtermeszteni, mivel az említett fajta csak kis mennyiségben fordul elő a természetben. A kutatást vezető Kebreab professzor szerint ez jelentős változást hozhat a Földre nézve, hiszen a bolygó csupán kis része alkalmas növénytermesztésre és nap mint nap hatalmas területeket vágnak ki az esőerdőkből is, hogy helyet adjanak az állattartó-telepeknek, ezzel is növelve a metánkibocsátást. Az alga elterjedése a takarmányozásban jelentősen csökkentheti a káros folyamatokat, így remélik, hogy hamarosan találnak megoldást az alkalmazására, szélesebb körben is.