Indulhat a Lánchíd felújítása

2021-02-02 12:12:00 Kail

hírkép

Aláírta a Lánchíd felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt. - közölte a BKK az MTI-vel.



A korszerűsítés során a hidat - várhatóan idén nyár elejétől - 18 hónapig teljesen elzárják az autóforgalom elől, míg a gyalogosok idén tavasztól a munkák befejezéséig nem használhatják az átkelőt az odaépülő állványzat miatt.

A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése 2023 őszére várható.

A forgalomzárás és a felújítás részleteiről rövidesen bővebb tájékoztatást ad a BKK.

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat.

Újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják kétoldali hídi gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat. A megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják. A föld alatti lehorgonyzó kamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik, valamint kiépítik a lehorgonyzó kamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése.

A rekonstrukció során a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják. A kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik, továbbá új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel.

A pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják, gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.