Mintha tényleg megint utaznánk

2021-02-01 11:02:00 Kail

hírkép

Mintha végre tényleg megint utaznánk a világ körül, olyan ez a könyv. Érezzük a szagokat, látjuk a színeket, átéljük a történeteket és bekukkantunk a történelem kulisszái közé. Kényszerű egyhelyben veszteglés idejére kitűnő utazáspótlék Fenyvesi Csaba új kötete, Bahamáktól Vatikánig, Bhutánon, Húsvét-szigeten, Szudánon át.Bahama-szigetek, Banglades, Barbados, Belize, Bhután, Bulgária, Chile (Húsvét-sziget), Costa Rica, Dzsibuti, Grenada, Guatemala, Honduras, Jamaika, Lengyelország, Nicaragua, Panama, Ruanda, Románia, Salvador, St. Vincent, Szenegál, Szudán, Trinidad, Uganda, Vatikán.

A világ izgalmas helyeire visz el bennünket érdekfeszítő történeteivel és színes stílusával a könyv. Utazási esszéket ígér, 4 földrész 25 helyszínéről. És hogy ne mindent kelljen a képzeletünkre bíznunk, 6 ezer képpel és DVD-melléklettel.

A szerző pécsi egyetemi oktató, ügyvéd, tudományos kutató. 132 országban és 35 szigeten járt már, amikor a koronavírus - hozzánk hasonlóan - őt is megakasztotta az utazásaiban. Laptopot fogott hát, hogy az egyre nehezebben elviselhető pihenő idején újraélje élményeit, melyeket mi is megélhetünk most vele.

Megtudhatjuk, hogyan nyűgözte le, kábította el, ejtette gondolkodóba a Húsvét-sziget rejtélyes szoborgarmadája, miként rendítette meg érzelmileg a csángók közössége, milyen sejtelmes boldogságot élt át Bhutánban. Vagy azt, hogyan is töltődnek fel a látogatók spirituálisan a Vatikánban a pápa közelében, mekkora élmény egy audiencia az Apostolok Palotájában.

Ez persze csak a történetek, élmények töredéke. Ezúttal nem útikönyv-író, hanem kriminalista látószögéből tárulnak fel a nevezetességek, történetek, élmények, érzések. Hogy ha valósan nem is nagyon utazhatunk éppen, legalább virtuálisan ne álljunk le a világlátó barangolásokkal.

Fenyvesi Csaba Vatikántól Bahamákig című kötetét a pécsi Kódex Nyomda Kiadó Kft. gondozásában olvashatjuk, rendelni is tőlük lehet.