Újabb földrengés volt Horvátországban

2020-11-01 21:28:00 Farmosi Nóra

hírkép

Újabb, 4,9-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot vasárnap kora délután - közölte a helyi sajtó.



A földrengés epicentruma a közép-dalmáciai Posedarjeban volt, Zárától (Zadar) 26 kilométerre, mintegy két kilométeres mélységben. A rengést egész Dalmáciában és Bosznia-Hercegovinában is érzékelte a lakosság, károkról nem érkezett bejelentés. Szeptember 20-án ugyanebben a térségben már volt egy földmozgás, amelynek magnitúdója 4,2-es volt a Richter-skálán.

A horvát fővárost és környékét március 22-én rázta meg földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. A földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket. Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések.

A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.