Meghalt Jirí Menzel

2020-09-07 08:42:00 Kail

hírkép

Életének 83. évében érte a halál a világhírű cseh filmrendezőt. A hírt felesége tette közzé egy Facebook-posztban, melyhez egy videót is csatolt, melyen Menzel családjával látható, betegsége utolsó fázisáig.



A cseh újhullám egyik leghíresebb alkotója forgatókönyvíróként, színészként és színházi rendezőként is ismert. 1967-ben Oscar-díjat kapott a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért.

Menzel halálhírét felesége, Olga Menzelova tette közzé egy Facebook-posztban, amelyhez egy videót is hozzátett, amelyen Menzel családjával látható, betegsége utolsó fázisáig.

Az IMDb filmes adatbázis szerint 29 rövid vagy egész estés filmet rendezett 1965 óta, köztük olyan népszerűeket, mint a Szeszélyes nyár, a Pacsirták cérnaszálon, a Sörgyári capriccio. Az utóbbiak épp úgy Bohumil Hrabal regényei alapján készültek, akárcsak a 2007-es Őfelsége pincére voltam. Utolsó filmjét, a Don Juanokat 2013-ban mutatták be.

Jirí Menzel jó barátságban volt sok magyar művésszel, így magyar filmekben is játszott. Olyan mozikban láthattuk szerepelni, mint Szívzűr - Böszörményi Géza, Felhőjáték - Maár Gyula, Franciska vasárnapjai - Simó Sándor, Az ajtó -Szabó István). Színdarabot is rendezett Magyarországon, a Katona József Színházban, Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal.