Önt mennyire fenyegeti a koronavírus?

2020-06-09 12:39:00 Kail

hírkép

Vajon az Ön által tett óvintézkedések megóvják Önt a koronavírus fertőzéstől? Választ adhat erre egy új online kalkulátor.



Magyar szakértők önkéntes munkájának eredményeként már magyar nyelven is elérhető a nemzetközi fejlesztésű „YOUR COVID-19 RISK” online kockázatmérő kalkulátor a https://your-covid-19-risk.com/ címen. A teszt segítségével a kitöltők gyorsan képet kaphatnak arról, hogy saját viselkedésük mennyiben növeli a fertőződés kockázatát. A teszt végén személyre szabott javaslatokat is kaphatunk a rizikó csökkentéséhez.

A holland kezdeményezéssel indult önkéntes nemzetközi projekt hamar népszerűvé vált a koronavírus magállításáért tenni akaró lelkes szakértők és civilek körében. Az időközben több mint 100 tagúra duzzadt csapat 3 hónapos megfeszített munkájának eredményeként ma már 35 országban, 28 nyelven érhető el az online kockázatmérő kalkulátor.

A „YOUR COVID-19 RISK” teszt újdonságot jelent a vírusfertőzéssel kapcsolatos rizikótényezőket feltérképező eszközök között. Kidolgozása során a szakértők a virológia, epidemiológia, magatartástudomány, egészségpszichológia, szociológia, matematika területéről származó tudományos ismereteket igyekeztek a járvány megfékezésének szolgálatába állítani.

“A teszt kitöltésével bárki képet kaphat a koronavírussal fertőződés és továbbfertőzés kockázati esélyéről három fő tényezőn keresztül: a kézhigiénia, a távolságtartás szabályainak betartása nyilvános helyeken, illetve az otthonmaradás. A teszt végén a felhasználók személyre szabott ajánlásokat kapnak, hogyan csökkenthetik önmaguk és szeretteik kockázatát" - mondja Zakor Tünde kommunikációs és stresszmenedzsment szakértő, a projekt magyarországi szóvivője.

A „Your COVID-19 Risk” eszközt kifejlesztő szakértői csapat az összegyűlt adatokat nemzetközi szinten is összehasonlítja. Az így szerzett tapasztalatok alapján ajánlásokat ad az egyes országok egészségügyi ügynökségeinek a hatékony lakossági kommunikáció kialakításához.