Vírusfelárat vezetett be egy magyar iroda

2020-05-17 11:02:00 Ujvári

hírkép

A 2020-as nyaralások, a koronavírus-járvány következtében nem az előre eltervezett módon alakulnak. A legtöbben, ahogyan a szakértők is megjósolták, belföldi nyaraláson gondolkoznak, vagy ha külföld, akkor is autóval megközelíthető helyekre utaznának.



Ugyanakkor az utazási irodák bíznak abban, hogy a nyári szezon során sem maradnak megfelelő utaslétszám nélkül. A Grand Tours a 2020-as nyaralószezon kapcsán előre jelezte, hogy egységesen 10%-ot emel az árain, amit, szóhasználatukkal élve: "vírusfelárnak" neveznek. Ez nem a már korábban lefoglalt, és fenntartott utakra értendő, azok esetében garantálják a korábbi, katalógus árat. Az emelés a június 1-től foglalt utakra vonatkozik.

,,A lemondott utakat értékegyeztetéssel át lehet foglalni katalógus ár szerint, díjmentesen más dátumra, vagy visszafizetjük 100 %-ban. Bizonytalanság esetén, tudunk utazási utalványt adni, ami 2021. március 31-ig beváltható. Természetesen korábbi álláspontunkhoz hűen, aki utalványt kér és még az idén beváltja az idei szezonra, az katalógus áron válthatja be" - írja az ügyvezető, Nagy Sándor tájékoztatásul.

Annak indoklásaként, hogy az előre meghirdetett árkalkulációba, miért nem férnek már bele, ott találjuk az euró árfolyamának emelkedését, a szállások árának beszerzési költségét, a buszköltség emelkedését, és még a rizikófaktorral is kalkulálnak, ami a megfelelő utaslétszámra vonatkozik.

Hangsúlyozták még, hogy utazást csak abban az esetben fognak indítani, ha minden jogi feltétel – határok nyitása, szállásadók tevékenységi engedélye – és az egészségügyi helyzet az általuk érintett területeken rendben van, és a külügyminisztérium utazásra nem ajánlott listáján nincs rajta az adott ország. Úgy tervezik, ha az első turnus elindul, onnantól folyamatos lesz az utaztatás.

Ami biztos, hogy az utazásra alkalmas indulási időpontok szempontjából, a május, és még a június is kérdéses, ezért az összes június 2-án és 6-án induló nyaraló turnusaikat (legyen az spanyol, görög, török), valamint az összes júniusban induló olasz Sperlongai utukat lemondják. Várakozásuk szerint, június végén, júliusban már megindulhat a szezon.