Voucher Szlovákiában is

2020-05-11 09:52:00 Kail

hírkép

Amennyiben elfogadják a pozsonyi gazdasági minisztérium törvényjavaslatát, tizenhatodik európai országként itt is lehetővé teszik, hogy az irodák egy évvel elhalasszák az idei főszezonra tervezett utak előlegének visszafizetését.



Vagyis ahelyett, hogy visszautalnák a befizetett előlegeket, később beváltható vouchert adhatnak az utazóknak. A koronavírus-járvány miatt meghiúsult utazások kárpótlására a Szlovák Utazási Irodák Szövetségének becslése szerint mintegy 150 millió euróra lenne szükségük az irodáknak - írja a szlovák Parameter portál. Ezt a mostani helyzetben aligha tudnák állni, ezért sietett a segítségükre az állam.

A törvényjavaslat szerint az utasok megegyezhetnek majd az irodával, hogy egy másik utazáson szeretnének-e részt venni ugyanolyan értékben, vagy az eredetileg kiválasztott utazáshoz ragaszkodnak, amelyre másik időpontban kerül sor. Az ügyfelek 2021 augusztusának végéig használhatnák fel ilyen módon a befizetett összeget. Ha eddig a határidőig nem utaznak, akkor lesznek jogosultak a kártérítésre.

Mindazonáltal nem mindenki lesz köteles elfogadni ezt az ajánlatot: vissza kell például fizetni a befizetett összeget azoknak, akik március 13. után a munkaügyi hivatal nyilvántartásába kerültek, illetve azoknak a vállalkozóknak, akik a járvány miatt támogatást igényeltek az államtól. A kivételek közé tartoznak még a terhes nők, valamint a gondozási segélyt igénylő édesanyák is.

Az utazási irodák a szlovákokhoz hasonló gondokkal küzdenek most világszerte, miután bevételhez nem jutnak. Éppen a hétvégén számoltunk be róla, hogy itthon emiatt már bezárásra kényszerült a nagy múltú, 80 alkalmazottat foglalkoztató Robinson Tours. Több más iroda is bedobhatja a törülközőt. Itthon is született tervezet a szlovákiaihoz hasonló voucheres megoldásra, de döntés nincs erről.