Megvalósítható-e a horvát korridor?

2020-04-28 11:38:00 Kail

hírkép

A sokak által kedvelt horvát tengerpart a koronavírus okozta, hónapokig tartó korlátozások után ismét megnyithatja kapuit a nyaralni vágyók számára. Így szólnak a hírek. De hogyan?



Csehországból érkezett a kezdeményezés egy koronavírusmentes turisztikai folyosó megnyitására. A tervek szerint azon turisták, akik bizonyítottan nem koronavírus fertőzöttek, meghatározott útvonalon juthatnának el az Adriára.

Nem sokkal később már a horvát turisztikai miniszter, Gari Cappelli nyilatkozott a horvát HRT rádiónak a lehetséges megoldásokról. „Nagyban függünk a külföldi turistáktól, ők adják a teljes idegenforgalmunk 90 százalékát” - mondta, a csehek mellett kiemelve Ausztriát és Magyarországot. A turizmus rendesen a horvát GDP egyötödét termeli, így nincs kizárva, hogy még több országot bevonjanak a kezdeményezésbe. A folyosót légi és autós közlekedéssel is szeretnék megvalósítani.

A horvát egészségügyi minisztérium is reagált. Egyelőre nehezen megoldhatónak találják a folyosó kialakítását. Egyéb kritériumok mellett például ahhoz kötnék egy ország bevonását, hogy az adott helyen lakosságarányosan kevesebb legyen a fertőzöttek száma, mint Horvátországban.

A koronavírus pont rosszkor vetette vissza a horvát turizmust, a 2019-es év minden korábbinál nagyobb számokat produkált. Már októberben elérték az addig megszokott éves forgalmat és az idén hasonló növekedéssel számolhattak volna.