Tényleg kritikus állapotban van Kim?

2020-04-21 12:12:00 Kail

hírkép

A világsajtóban egymást érik a találgatások. Ami tény: Kim Dzsong Un súlyos műtéten esett át nemrégiben. Egyes hírek szerint az állapota nagyon súlyos, míg mások szerint egyáltalán nem.



Már több mint egy hete operálták Észak-Korea vezetőjét szív- és érrendszeri problémákkal. A most 36 éves Kim Dzsong Un túlsúlyos és láncdohányos.

A műtétről részben onnét lehet tudni, hogy nem jelent meg április 15-én a nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen. Pedig ez a legnagyobb ünnep Észak-Koreában, jóllehet az idén a világjárvány miatt nagyobb parádék nélkül zajlott. Bár hivatalosan nincs jelen a koronavírus Észak-Koreában, gyaníthatóan ők sem úszták meg a pandémiát. Phenjan ugyan immár rutinszerűen több rövidtávú rakétát is kilőtt az évfordulón, most a szokásoktól eltérően nem érkezett hír arról, hogy a legifjabb Kim ezt személyesen felügyelte volna.

Akárhogy is van, ez volt az első év, hogy Kim Dzsong Un 2012-es hatalomra lépése óta kihagyta a Kumszuszan-emlékpalotában tartott megemlékezést.

Az amerikai média amerikai diplomácia forrásokra hivatkozva állítja, hogy kritikus az észak-koreai vezető állapota. Dél-Korea ugyanakkor azt közölte, hogy a hírt nem tudják megerősíteni. Az biztosnak látszik, hogy Kim az április 12-i műtét után most egy villában lábadozik Phenjan mellett, Hjangszan üdülővárosban.