Mínuszba került az olajár

2020-04-21 09:09:00 Kail

hírkép

A koronavírus-járvány az olajpiacot sem hagyta érintetlenül. A gazdasági leállások miatti kereslethiány történelmi mélypontra vitte az amerikai nyersolaj hordónkénti árát.



Hétfőn volt olyan időszak, amikor -40 dolláron állt a világon második legjelentősebb olajfajta, az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára. Záráskor sem ment magasabbra mínusz 37 dollár 63 centnél. Igaz, a kontraktus közel járt a lejárathoz és viszonylag kis tételekről volt szó, de akkor is szenzációszámba megy a mínuszba került olajár.

Az amerikai olajpiacot hatalmas a pánik kerítette hatalmába. A példátlan zuhanás hátterében az alacsony kereslet mellett az olajcégek csökkenő likviditása áll, és az, hogy az amerikai tárolók az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők között kötött, májusban életbe lépő kitermelési korlátozás miatt már szinte mind megteltek. Az eladók nem tudnak mit kezdeni az olajjal, így mindenáron szabadulni akarnak tőle - akár olyan áron is, hogy ők fizetnek a vevőknek.

Ha a mínusz 40 dollár többé nem is jönne elő, az árzuhanás akkor is hatalmas: júniusi jegyzésre az amerikai WTI nyersolaj az év eleje óta több mint 65 százalékot veszített az árából: 20 dollár közelébe esett a több mint 60-ról. Hasonló utat járt be a világ első számú olajfajtája, az északi-tengeri Brent is.