Tűzvész pusztította el Sopront

2011-04-11 12:04:00 szorenyi.p

hírkép

Sopron belvárosa csodaszép, hangulatos utcácskák, épen maradt vagy éppen felújítás alatt álló XVII. századbeli házak. Korábbit nem is lehet találni, hiszen 335 évvel ezelőtt gyerekek lényégben felgyújtották a várost és minden leégett. Még a Tűztorony is.



Állítólag minden egy gesztenyesütéssel kezdődött.  A korabeli feljegyzések szerint 1676. november 28-án keletkezett a tűz. Egy helybéli polgár, nevezetesen Warkoweil György gyermekei okozták a tragédiát, mivel gesztenyét akartak sütni, de közben figyelmetlenségük miatt felgyújtották saját otthonukat. A lángok a mai Széchenyi téren lévő házból harapództak el.

Ez a tragédia teljesen megváltoztatta Sopront. Lényegében újjá kellett építeni, így a város "csak" 335 éves. Ezek az épületek azonban mind a mai napig épen maradtak, így valóban hangulatos a Belváros. Ráadásul az elmúlt években nagyszabású szépészeti felújítások kezdődtek, így valóban kellemes sétát lehet tenni.

Az 58 méter magas Tűztorony, amúgy a város jelképe. Eredetileg városkapu volt a rómaiak idejében, majd toronnyá fejlesztették. A nagy tűzvészben ez is leégett, de polgárok mindenképpen újjá akarták építeni. A mai kor látogatói 200 lépcsőt kell megmásszanak, ha a tetejéig el akarnak jutni. Érdemes, pazar látványt nyújt a város így tavasszal.