Borúlátó a szlovák jegybank

2020-03-25 11:58:00 j.protic

hírkép

Szlovák Nemzeti Bank szerint a járvány miatt az idén akár 10 százalékot is eshet az ország gazdasági teljesítménye.



A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) most közzétett előrejelzése szerint a koronavírus-járvány hatása akár 10 százalékos gazdasági visszaeséshez is vezethet. A recesszió átmenetileg 75 000–130 000 embert foszthat meg munkahelyétől Szlovákiában

A szokásos középtávú előrejelzés helyett a gyorsan változó körülmények miatt a szakemberek már csak rövidtávú forgatókönyvekkel dolgoznak. Az egyik ilyen forgatókönyv szerint két hónapra teljesen leáll a szolgáltatási szektor, és mérsékelten visszaesik Szlovákia külkereskedelmi partnereinek kereslete. Mindkettő komoly veszélyeket jelent, ugyanis Szlovákia gazdaságát alapvetően a kivitel befolyásolja. „Ezek nagyon csúnya számok. De látjuk a fényt az alagút végén, nehézségekkel ugyan, de a szlovákiai gazdaság képes megbirkózni a helyzettel. Az a lényeg, hogy a jelenlegi válsághelyzet csak ideiglenes, és amilyen hirtelen jött, ugyanolyan hirtelen meg is szűnjön majd” olvasható Peter Kažimírnak, az NBS elnökének állásfoglalásában.

Szlovákiában a bruttó hazai termék utoljára 2009-ben, a globális gazdasági válság idején esett vissza 5,5 százalékkal. A jegybank tavaly még 2,2 százalékra jósolta Szlovákia gazdaságának 2020-as növekedését.