Így tanul most otthon a tinisztár

2020-03-25 11:29:00 Kail

hírkép

Ahány család, annyiféleképpen éli meg az átállást a veszélyhelyzeti online-oktatásra. A középsuli.hu portál az azonos nevű, népszerű internetes sorozat egyik szereplőjét, Dominikát faggatta a saját tapasztalatairól.



Dominika a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumba jár és igazán különleges helyzetben érte az átállás a digitális oktatásra. Most végzős ugyanis, így az érettségire készül leginkább.

- Milyen volt az első online oktatási hét számodra és az osztálytársaid számára?

- Nálunk kisebb csúszással, a héten kezdődtek meg az online oktatások. Az első órák után beszéltem pár osztálytársammal. Mindenkinek más a véleménye a helyzetről és az online oktatásról - van, aki örült neki, más pedig teljesen magába fordult tőle. Sokan észrevették, hogy sokkal nehezebb bizonyos tantárgyakat így online megérteni, mint az iskolapadban ülve. De meglátásunk szerint jó ötlet volt, hiszen így nem maradunk le a tananyaggal. Valamint rengeteg időt spórolunk meg magunknak és kényelmesebbé válik a tanulás, ennek köszönhetően a napi programom is változott.

Szerencsére elmaradnak a koránkelések és a mindennapos rohanások, hiszen az óráink 9 órától 11 óráig tartanak. (Kizárólag érettségi tantárgyakat tanulunk.) A nap hátralévő részében nem szívesen megyek ki a lakásból, vigyázok a körülöttem levő emberek egészségére. Most több időt tudok együtt lenni a szeretteimmel és jobban oda tudok figyelni rájuk! Sokkal több időm marad az otthoni dolgokra (gondolok itt takarításra és más házimunkára). Próbálok elég időt szentelni az érettségire való felkészülésre is.

- Milyen programot használtok az online tanuláshoz? Könnyű volt hozzászokni?

- A mi iskolánk az Office 365 Teams programot használja, hiszen ez telefonra is letölthető és bárhol tudunk csatlakozni az órákhoz. A tanáraink ide töltik fel a tananyagot és a megoldandó feladatokat. Az alkalmazás még teljesen új nekünk, emiatt vannak kezdetleges problémák, de idővel biztosan gördülékenyebben fogjuk használni!

- A tanáraitok hogyan viszonyultak ehhez a helyzethez?

- Hétfőn összeültek a vezetőség tagjai és megbeszélték az elkövetkező időszak feladatait. Kedden a tantestületi értekezletükön megbeszélték, hogy melyik platformot válasszák és hogyan kell belépni, hogyan lehet felhasználni, hogy minden információhoz hozzájussunk. A múlt héten kisebb-nagyobb csoportokban próbálgattuk a rendszert, hogy ne legyenek fennakadások. Osztályfőnökünk ezért tartott is nekünk egy próbaértekezletet, ahol tovább gyakorolhattunk. A tanáraink még a hétvégén is ötleteltek – ma hajnalban pedig már megkezdték a közvetlen felkészülést!
Kíváncsi voltam én is, hogy vajon a tanárok hogyan viselik ezt a helyzetet, ezért az osztályfőnökömmel beszéltem is pár szót erről. Azt mondta, hogy a saját meglátása szerint nagyon jól, hiszen március 13-a óta azon dolgoznak, hogy viszonylag zökkenőmentesen induljon be a távoktatás. Azóta minden létező fórumon beszéltek egymással, égtek a telefonvonalak…

A teljes interjút a Középsuli portálon olvashatják.