Santa Cristina segíts!

2020-03-10 13:19:00 Kail

hírkép

Munkatársunk a csizma sarkából úgy látja: az olaszok délen óvatosabbak, de nem rohannak  fejvesztve az üzletekbe, pániknak nyoma sincs. Az ő beszámolóját olvashatják.A tegnap este bejelentett biztonsági intézkedések óta a dél-olaszországi Lecce környékén határozottan kevesebben vannak az utcákon. Azt azonban nem lehet mondani, hogy tegnapról mára virradóra lett szembetűnő a változás, hiszen a helyzet fokozatosan alakult így az elmúlt másfél-két hétben. A hivatalos tájékoztatás szerint mától az egész ország területén kizárólag azok hagyhatják el otthonaikat, akiknek munkába, orvoshoz kell menniük vagy bevásárlást intézniük  alapvető szükségleteik ellátásához. Ezt a rendőrség bármikor ellenőrizheti az utcákon, büntetés vagy elzárás jár a szabálytalankodóknak. Michele Emiliano, Puglia régió elnöke tegnap arról tájékoztatott, hogy 77 tesztet végeztek Pugliában 24 óra alatt, ebből 12 lett pozitív: 6 Bari tartományban, 2 Brindisiben és 4 Foggia tartományban. Salentóban egyelőre nincs új fertőzött. Ezzel a Covid-19 koronavírusos betegek száma 56-ra nőtt a régióban.


Én magam Otranto mellett élek egy kis településen, ami még falunak is nehezen nevezhető, mert szezonon kívül mindössze hárman lakjuk. Egy idős házaspár az utca közepén, meg én az utca végén. Ha nem olvasnám a híreket, illetve ha a barátaimmal nem beszélnénk, nem is tudnék a koronavírusról. A bevásárlást eddig is többnyire online intéztem - van egy cég, amelyik kiszállítja a friss zöldségeket, gyümölcsöket, a többi árut meg az Amazonról rendelem. Az előbbi céget megkérdeztem, változik-e valami? Annyit mondtak, hogy a kiszállítási idő kitolódhat, de egyelőre nincs korlátozás az áruszállításra. A környékbeli boltokban egyedül az más, hogy kicsit várni kell a sorunkra, hatalmas tömeget eddig sehol nem tapasztaltam. Láttam én is felvételeket Nápolyból, ahol a tegnapi bejelentés után megrohamozták az emberek a bevásárlóközpontokat, de szerencsére itt erről szó sincs. Rómában élő barátaim sem számoltak be pánikról: az emberek többsége otthon marad, de a gyerekekkel továbbra is kimennek a játszótérre és intézik a hétköznapi dolgokat, mint eddig.

Leccében már a múlt hétvégén, illetve azelőtt is kevesebben mozdultak ki, az éttermek, bárok fokozatosan ürültek ki. Ma már sokan ki sem nyitottak, illetve akik mégis, azoknak este hatkor be kell zárniuk. A Jón-tenger partján fekvő Gallipoliban is üresek az utcák, sokan dolgoznak otthonról. A boltokban áruhiány egyelőre itt sincs, egyedül a tésztafélék, bab, lencse és néhány fagyasztott termék polcai tátongtak üresen, de aztán ma is feltöltötték őket.

A rendőrség hangszórón tájékoztatja az embereket, és arra kéri őket, maradjanak otthon. A kihalt utcák sokkolóak, mert egy átlag hétköznapon mindenhol pezseg az élet Leccében és Gallipoliban is. Utóbbi helyszínen már kitették Santa Cristina képét az óvárosban, több helyi jelentette ugyanis, hogy vele álmodott. Ő a város védőszentje, neki tulajdonítják, hogy Gallipoli 1867-ben megmenekült a pestistől. Így a hívők koronavírus idején is hozzá fohászkodnak. Pánik azonban itt sincs.

Az általánosságban elmondható, hogy Salento jól teljesít: az időseket és betegeket Galatonéban otthoni ápolásra szakosodott idősgondozók látják el önkéntesek bevonásával. Gyógyszereket, ételt és minden szükséges dolgot házhoz visznek, de arra kérték az embereket, hogy csak azok vegyék igénybe az ingyenes szolgáltatást, akiknek szükségük van rá. Maglie város ingyenes pszichológiai tanácsadást nyújt azoknak, akik úgy érzik, a koronavírus miatt szorongással, stresszel vagy pánikreakciókkal kell, hogy megbirkózzanak. Ezt Skype-on is elérhetik vagy személyesen a városházán. Ugyanakkor Nardóban, Gallipoliban és Otrantóban is arra kérték az embereket, hogy hivatalos ügyeiket próbálják meg telefonon, emailben intézni, személyesen csak vészhelyzet esetén mozduljanak ki. Tavianóban házhoz rendelhetik a gyógyszert az idősek és azok, akik nem tudják elhagyni otthonaikat. Ugentóban szintén sürgősségi gyógyszer-kiszállítást vezettek be a 65 év felettieknek és a fogyatékossággal élőknek. Az összefogás tehát kézzel fogható és példaértékű.

A fiatalok tudják, hogy rájuk kevésbé veszélyes a vírus, de családjaikra tekintettel ők sem mozdulnak ki. Betartják az előírásokat, hiszen sokan nagyszüleikkel élnek együtt egy háztartásban. Az egészség az első most, de sokan aggódnak a koronavírus hosszútávú, gazdaságra gyakorolt hatása miatt is. A régióban rengeteg családnak a turizmus az elsődleges bevételi forrása, és bár közeleg a szezon, a koronavírus miatt megjósolhatatlan, hogy mire készülhetnek. Még senki nem tudhatja, mi lesz nyáron, hiszen abban sem bízhatunk, hogy a nyár és a meleg hőmérséklet visszaszorítja majd a Covid-19-et. Erre Genfben Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója figyelmeztetett. Azt ugyanis még maguk a szakemberek sem tudják, hogyan reagál majd a hőmérséklet-emelkedésre a világ országaiban egyre terjedő koronavírus.